LŠ: Sarajevo na pragu eliminacije!

Fudbaleri Sarajeva poraženi su od Leha 2:0 i imaće težak zadatak u revanšu drugog gola kvalifikacija za Ligu šampiona. Još jedan evropski poraz bordo tima na Koševu.

Fudbal 14.07.2015 | 23:45
LŠ: Sarajevo na pragu eliminacije!

Šampion BiH loše je krenuo u pohod ka Ligi šampiona.

U utorak uveče na Koševu: Sarajevo - Leh 0:2 (0:1) /Hamailainen 40, Tomala 62/

Dva olako primljena gola u mreži Oštrakovića za veliku prednost poljskog Leh poslije prve utakmice drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, odigranoj u utorak uveče na prilično ispunjenom Koševu!

Gosti su bili bolji protivnik i opravdali ulogu favorita, iako je i Sarajevo imalo prilika, posebno u prvom poluvremenu da napravi nešto više u prvoj utakmici sezone.

Još jednom Sarajevo nije uspjelo da na svom stadionu Koševu ostvari pobjedu, i ne samo to, nastavljen je taj niz poraza na domaćem terenu.

Prošle godine u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Sarajevo je prolazilo u drugom i trećem kolu, ali pobjedama u gostima protiv Haugesunda i Atromitosa, dok su protivnici slavili na Koševu u prvim utakmicama.

Ovog puta Sarajevo će u Poljskoj morati odigrati daleko bolje, jer je Leh znatno jača ekipa od Norvežana i Grka, a za razliku od njih, sa Koševa ne nosi jedan već dva gola prednosti.

Do nje je došao zahvaljujući neopreznosti domaćih fudbalera, ali i možda (ne)srećnom spletu okolnosti kod prvog pogotka, kada je Sarajevo bilo bez jednog igrača na terenu, i to štopera Milana Stepanova.

Bivši reprezentativac Srbije, koji je ovog ljeta stigao u Sarajevo, poslije jednog vazdušnog duela sa Kovnjackim morao je van terena zbog povrede glave, ali nije mogao odmah da se vrati poslije ukazane pomoći, jer je čekao da mu donesu novi dres umjesto onog krvavog na njemu.

Dok je on čekao, Leh je probio po desnoj strani i ubacio, a Hamalainen je bio najviši u skoku i matirao Oštrakovića, koji istini za volju, snosi dio odgovornosti zbog vrlo nesigurne i loše intervencije.

Ekipa Dženana Uščuplića bila je prilično ravnopravan protivnik u prvom dijelu, iako su gosti stvarali opasnije šanse, ali u drugom nije napravila očekivani pomak u igri, dok Leh nije odustajao od ofanizvne igre.

Ona mu se isplatila u 62. minutu kada je Daglas odlično izveo slobodan udarac sa lijeve strane, na koji je pomalo zaspala odbrana Sarajeva vrlo loše reagovala. Hamalainen je svo vrijeme stajao u ofsajdu i reklo bi se unio pometnju u ekipu Sarajeva. Iako nije ni pokušao da dođe do lopte Puzigaća je instinktivno više pažnje obratio na njega nego na Tomalu koji mu je prišao s leđa, kroz ostale igrače u bordo dresovima, i glavom šutirao i pogodio za 2:0.

Poslije toga, ekipa Dženana Uščuplića, u kojoj je Benko bio odsječen bez upotrebljivih lopti, a Duljević potpuno neprimjetan, nije imala snage za preokret.

Da li će imati snage za revaš u Poznanju, vidjećemo za sedam dana, ali momci u bordo dresovima moraće mnogo bolje ukoliko žele da nastave sa takmičenjem u Evropi.

SASTAVI EKIPA:

SARAJEVO: Oštraković, Hebibović, Stepanov, Barbarić, Stojčev (od 66. Alispahić), Duljević, Cimirot, Puzigaća, Velkoski, Benko, Radovac

LEH: Burić - Kedžiora, Kadar, Kaminski, Daglas - Tralka, Lineti (od 7. Dudka) - Pavlovski, Hamalainen, Kovnjacki - Tomala

Atmosferu su pred duel na Koševu naelektrisali navijači oba kluba koji su se sinoć sukobili u Vogošći, gdje su odsjeli pristalice Leha, a epilog svega je 18 povrijeđenih osoba, od kojih je pola policajaca.

Uprkos svemu, u Sarajevo je u toku dana doputovalo još nekoliko stotina poljskih navijača koji su na Koševu bodrili svoj tim.

Komentari / 0

Ostavite komentar