Šejh Husein: Nije bilo genocida u Srebrenici

Šejh Imran Husein, ugledni islamski teolog i filozof, naveo je u poruci muslimanima u čitavom regionu Balkana, da zločin koji se pre 20 godina dogodio u Srebrenici nije genocid.

Region 13.07.2015 | 21:00
Šejh Husein: Nije bilo genocida u Srebrenici

U, kako je rekao, "poruci muslimanskoj zajednici u Bosni, ali takođe i onima na Kosovu i Metohiji, Albaniji, Makedoniji i čitavom regionu Balkana", koja je postavljena na Jutjub, Hosein navodi da je u Srebrenici "sproveden sistemski plan poguran od strane Zapada i NATO...".

On je politiku koja nameće stav da su Srbi počinili genocid nad muslimanima nazvao mračnom i kazao da tu politiku sprovode iste institucije koje su dozvolile da se dogodi masakr u Srebrenici.

"Moje mišljenje i želim da ga podelim sa bošnjačkim muslimanima je da verujem da bi većina pravoslavnih hrišćana u BiH, Srbiji i regionu takođe osudila ubijanje toliko muslimana u Srebrenici", naveo je Husein.

On je siguran da ga "ne bi odobrili i bili deo sistematskog plana kao što je to radio Adolf Hitler sa Jevrejima, za koje se plašio da će mu ugroziti vlast. Zato je ustanovio politiku genocida. Tako je, to je bila državna politika, zvanična politika vlade".

Husein je dodao da su takav sistematski genocid "isto sprovodili drevni Egipćani nad Jevrejima, što je opisano u Starom zavetu, i ne tako davno Evropljani nad domorocima Indijancima u Severnoj Americi".

"Ali pitam vas u Bosni, pre svega muslimane koji sad žive u Srebrenici i Banjaluci, da li stvarno verujete da su pravoslavni Srbi imali politiku genocida i da je brane do danas kao ispravnu? Ja to ne mislim i nadam se i molim da događaji pokažu da sam u pravu", kazao je Husein, čija titula šejha (učenjaka) znači da on tumači veru i pojašnjava njene propise, podučava druge veri, poziva u nju i objašnjava je.

Verski predstavnik muslimana je pozvao srpsku vladu i vladu u BiH da sprovedu referendum među pravoslavnim hrišćanima u Srbiji i BIH i vide šta narod o tome ima da kaže.

"Uveren sam da bi rezultat tog referenduma bio oštra osuda ubijanja nevinih muslimana izbeglica u Srebrenici. Ukoliko većina naroda osuđuje ubijanje, kako ga možete nazvati genocidom? To je moje pitanje. Ako je genocid, to mora da bude deo državne politike. Da li su država Srbija i bosanski Srbi imali podršku cele zajednice, cele zemlje, svih ljudi za ubijanje muslimana? Ne verujem", kazao je Husein.

Najbolji način je da saznate, kako je kazao, a kada dobijete odgovor da ne odobravaju šta se desilo u Srebrenici i da osuđuju to, "onda ne možete to da nazovete genocidom već morate da pronađete pojedince koji su odgovorni za ubijanje i osudite te ljude i njih kaznite, a ne ceo narod, a to je ono što pokušava da se uradi sa britanskom rezolucijom".

Husein je kazao da je Rusija bila veoma mudra kad je uložila veto na tu rezoluciju, "koja je samo dolivala ulje na vatru da je održava".

Šejh Imran Husein je rođen na ostrvu Trinidad u Karipskom moru 1942. godine, i indijskog je porekla. Završio je Naučni institut u Karačiju, radio u diplomatiji u Ministarstvu spoljnih poslova Trinidada i Tubaga, ali je dao ostavku 1985. godine da bi se posvetio islamu. Obavljao je više verskih funkcija u raznim institucijama, predavao na brojnim institutima i školama u Pakistanu i Americi i napisao 12 knjiga islamske tematike.

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Hriscanin

13.07.2015 20:11

Svaka ti cast! Ovaj covek govori istinu i njega treba dovest na vlast da nas pomiri i ujedini! A ove sve sto su sada na vlasti pohapsiti ma koje vjere da su jer su u velikoj vecini LOPOVI

ODGOVORITE
Name

Dina

13.07.2015 20:55

Svaka cast istina je da ne mrzimo muslimane nego Amerika prokleta

Name

Šeih

14.07.2015 07:04

Ovaj Šeih jest musliman, ali po opredjeljenju on je Šiit, U Bosni, Kosovu, Srbiji, Makedoniji ili bilo gdje na Balkanu žive takođe muslimani, ali oni su zaboga Suniti. Oni vjeruju u Sunnet, odnosno učenje Allahovog poslanika Muhammeda as. Za razliku od ovoga nazovimo ga učenjaka koji ima sasvim duga učenja o Islamu. Razlika između Šiita u Sunita je recimo onolika koliko se razlikuju pravoslavci i katolici u Hrišćanskoj, odnosno Kršćanskoj religiji. On (Šeih) kao pojedinac ne može o ovome raspravljati i donositi nekakve zaključke, jer za tu oblast postoje institucije koje o tome odlučuju, i koje su svoje rekle u pravoslavnim presudama.

Name

Igor

13.07.2015 20:21

Da je vise ovakvih.

ODGOVORITE
Name

Ekro

13.07.2015 20:22

Koji je sad ovo bradonja ?

ODGOVORITE
Name

kralj

13.07.2015 20:35

Jel ameri htjeli pa srbe jedva nagovorili. A ameri ko nisu mogli. Dajte molim vas.

ODGOVORITE
Name

loli

13.07.2015 20:52

Nikada al bas nikada nisam procitao pametnije tumacenje uzasnog zlocina. Srbin sam al sam se najezio od istine u rijecima postovanog covjeka. Ovo je poziv na mir I zivot, ovo je sve sto nam treba....iskrena I lijepa rijec I da svi shvatimo odakle vjetrovi pakla duvaju ! Svaka vam cast I za referendum po tom pitanju !!! Svaka vam cast dobri covjece na svakoj rijeci...

ODGOVORITE
Name

ma nemoj

14.07.2015 04:23

Ja stvarno ne mogu da vjerujem koji ste vi glupani , ali stvarno.

Name

Re

14.07.2015 06:14

hahshaha čuj naježio se dok je čitao hahaha

Name

Nidje veze

13.07.2015 20:55

Ko je ovaj ISIL ovac. Nas Bosnjake ne interesuje ISIL nego Medjunarodni sud!

ODGOVORITE
Name

Sherlock

13.07.2015 20:57

Pa gdje ih vise nalazite? Genocid je pravna kategorija, ustanovljen u Srebrenici od dva nejmjerodavnija internacionalna suda pod zastavom UN:a. I sad treba ocjena nekog sejha i drugih "experta" biti jaca od tih sudova? Samo sludjujete narod.

ODGOVORITE
Name

abc

14.07.2015 02:03

Procitaj zapisnike sa sudjenja kad se vec na to pozivas, samo ce ti se kasti.

Name

zox

13.07.2015 20:59

Svaka cast gospodin veliki

ODGOVORITE
Name

naši najbolji znaju bolje

13.07.2015 20:59

Ma ne zna Šejh Husein, valjda bolje znaju najbolji sinovi naših naroda: Vučić, Bakir, Čović i Dodik. Jesmo li ih birali ili nismo. Reče li Bakir, "U jedinstvu je snaga!" Reče li dodik, "Za srpsku"! Šta 'no reče Čović, mudrov? "Jednakopravnost za Hrvate. jel u Hrvatskoj ili u Bosni Dragane! Ne pita se Šejh Husein, pitaju se oni koje on spominje, drže tenzije i oduzimaju nam svu imovinu i preduslove za život.

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

13.07.2015 21:01

Е да је мало више објављивати текстове учени и мирољубиви људи, истина би имала своје право значење, али очито да је лаж и вјерско-политичко-економска напаст много јача.

ODGOVORITE
Name

Hey,

13.07.2015 21:12

Niko nije više uradio protiv islama na Balkanu od Alije Izetegovića i njegovih sljedbenika.

ODGOVORITE
Name

ooooooo

13.07.2015 21:13

Dobri čovječe hvala ti na ovim riječima.95 % Srba zahvalno ti je na ovim riječima i stvarno odgovaraju istini. Nije tačno da Srbi mrze Muslimane ali se bore za svoja prava i bore se za ravnopravnost . Zapod je taj koji želi da dominira i iskorištava cijeli svijet. Pa vidite šta rade islamskim zemljama. Šta su uradili Gadafiju koji je bio veliki državnik i mnogo uradio za svoj narod. Sadan Husein je samo oklevetan i ubijan da bi razorili Irak. Šta rade Iranu uvode im sankcije i nedozvoljavaju da se razvija . A naši Muslimani misle da ih Aerika štiti to jednostavno nije tačno .Oni su nas posvadjali zbog svoje koristi Zbog toga smirite strasti i zbog Srebrenice , nju je napravila Amerika, i proteklog rata . Okrenite se miru i suživotu.Lijep pozdrav svim Muslimanima NADA.

ODGOVORITE
Name

ado

13.07.2015 21:23

Ja mislim dok god nama u BiH nebudu presdjednici onaj finci i sejdic nema napretka ova banda samo krade

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

13.07.2015 21:26

Od kad vi Srbi vjerujete hodzama...

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.07.2015 21:27

Pogledajte kad neko na ovakav tekst iovakvo mišljenje daje minuse jasno vam je kome je ovdje stalo do mira i pomirenja a ko želi po svaku cijenu da dominira i da je u pravu.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

13.07.2015 21:36

Mozda je sejh Imran u pravu da je Amerika ( citaj izrael )sve ovo zakuhao, Ko prati predavanja sejha zna malo vise, sejh govori o kraju vremena o bitci koju krscani zovu armagedon, o povratku ISUSA ili ISA pejgambera kako ga zovu muslimani,po sejhovom tumacenju nase svete knjige armagedon je davno poceo i mi smo zadnjoj fazi te bitke.Sejh tumaceci nase knjige misli da ce bitku armagedon voditi zapad sa izraelom na celu tj antikrist ili dezal po nasem i pravoslavci sa muslimanima na strani ISUSA ili ISA pejgambera ( skoro ista ili slicna tumacenja se mogu naci i u Bibliji...knjiga Danijela,)Sej tumaceci nase svete knjige predvida pobjedu pravoslavnih i muslimana protiv antikrista ili laznog mesije koji ce biti zidov.Iz tog tumacenja sejh promovira saveznistvo izmedu muslimana i pravoslavnog svijta. MEDUTIM za nas na prostoru bivse drzave je kasno, ako je sejh u pravu antikrist je ovdje pobjedio 92 do 95 godine desio se genocid i razni drugi zlocini tako da je pomirenje izmedu nas nemoguce.Pitanje dana je kad ce mo ponovno zaratiti, vi hocete dio Bosne mi vam nikada necemo dozvoliti to,mi zelimo da ukinemo genocidnu tvorevinu republiku srpsku vi ce te je braniti,pitanje dana (kad antikrist bude zelio) mi ce mo ponovno zaratiti,mozda sad prilikom pokusaja dodika da provede nakav referendum.Kako god gubitnici ste i vi i mi, moguce saveznistvo izmedu pravoslavnih ce mozda biti izmedu rusije,irana ,grcke,turske,neznam al nas bosnjaka i vas srba nema u toj prici,,,,,nas je antikrist davno pobjedio

ODGOVORITE
Name

rašo

14.07.2015 04:44

Mi imamo dio bosne, i to ne dio nego pola bosne, a to je RREPUBLIKA SRPSKA. A što se tiče rata, ko ga želio u kući mu bio.

Name

max

14.07.2015 05:47

Ti ratuj ako ti se ratuje,kome je normalnom vise do rata,ako nema pomirenja ajmo se brate podjelit vama vase nama nase,i jos nesto gdje pise da je Bosna vasa tj.necete nam dati nijedan dio Bosne,ko meni moze da da meni moju djedovin il oduzme,tako vasi pusti snovi da je Bosna samo vasa ostce samo pusti,Bosna je zemlja svih naroda koji u njoj zive i uvjek ce biti tako ,sto to prije shvatis bice ti lakse.

Name

O čemu ti

14.07.2015 06:24

Brate radi malo malo mani se praznih priča.

Name

axxe

14.07.2015 06:59

Odavno pametniji komentar nisam procitao ala vera .. Davno smo mi satrani i bjedni svi skupa..

Name

murga

13.07.2015 21:47

Potrazite njegov video o Rusiji i islamu i vidjet cete da covjek zbori istinu o tome da su muslimanima najveci prijatelji rusi, a ne turci. Lp!

ODGOVORITE
Name

Nebitan

13.07.2015 21:48

Napokon neko pametan i objektivan.

ODGOVORITE
Name

baš baš

13.07.2015 22:03

Bošnjaci kao narod - otac nacije Alija Izetbegović - neće nikad poći za ovakvim učenjem. Može im taj čovjek sve nacrtati ali je sve džaba. Nisu pošli ni za Fikretom '91-ve nego za Alijom. I opet će, velika većina. To iz godine u godinu dokazuju i izbori.

ODGOVORITE
Name

Logika...

13.07.2015 22:06

Ovakvi "ugledni" su se pojavljivali u zemljama gdje se danas REZU glave kao lubenica. Zapad to radi perfidno. Sad ce se pojaviti DRUGI strucnjak koji ce reci OBRNUTO. Elem tako se jednostavno stvaraju KLANOVI a poslije znamo sto slijedi. Na kraju ovi sa Zapada dodju na bijelom konju donoseci svjetlo, slobodu i novi poredak.

ODGOVORITE
Name

kondor

13.07.2015 22:16

https://www.youtube.com/watch?v=2R4nRDHmrdk Ovo je stradanje bez rata kanapa i kundaka

ODGOVORITE
Name

Čekajte ljudi

13.07.2015 22:45

Čekajte ljudi. Ovakve ste do juče nazivali teritisti. Sad ... Niko bolji od njega

ODGOVORITE
Name

Crni

14.07.2015 04:33

Ne brabonjaj bez veze ti si jedna sekta od onih talibana koji priznaju samo svoj Islam a ostali nisu za vas muslimani sve bi vi klali ko god nije kao vi u tim gaćonjima i bradama.

ODGOVORITE
Name

lol

14.07.2015 05:48

Ako Sejh Husein sa trinadada tako kaze onda nema sta vise raspravljat!

ODGOVORITE
Name

Serafim

14.07.2015 05:59

Ovog gospodina i bogomudrog coveka treba dovesti u Sarajevo a onu bitangu sto narice i kune kao neka tracara i torokusa isterat ili zatvorit dozivotno na robiju jer priziva mrznju i rat, takav covek nema ljubavi u srcu svome ni za koga i on muslimane umesto u pomirenje gura u novu Srebrenicu i pogibije, posto od sukoba i saudijskh para zivi i klanja se kao ekstremista sejtanu i mamoni.

ODGOVORITE
Name

ja

14.07.2015 06:21

Svaka cast. I moje duboko postovanje.

ODGOVORITE
Name

car

14.07.2015 06:39

Ne donosite odluke i misljenja o ljudima na osnovu izgleda boje koze dal nosi bradu ili ne vec o njegovim djelima koliko je poznat kao tumac svoje vjere koliko poznaje vjere drugih naroda a ocigledno se radi o skolovanom covjeku velikom poznavaocu svih religija.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

14.07.2015 06:44

Ima covek pravo u svemu sto tvrdi a najvise kada kaze da vecina Srba ne odobrava zlocin u Srebrenici .

ODGOVORITE
Name

vehabija

14.07.2015 06:44

A da se sada pojavi bilo gdje u BiH napravili bi hajlu kako se teroristi slobodno secu sijuci strah i trepet...moj narode vjerujte use i u svoje kljuse...

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

14.07.2015 07:50

Hiljadu puta izrečena laž postaje istina. Pogotovo kod nepismenog i zaostalog naroda prepunom mržnje prema svojim Pravoslavnim precima. Sledbenici Engleza i Amerike a ne Izraela kako jedan pismeni napisa u komentaru,i još ovima dodajmo Njemačku na kraju postaju đavolske sluge,zločinci,teroristi,mučitelji i prepuni mržnje. Na jednoj strani pobijaju takve ljude a na drugoj ih izdižu u visine pa ako treba i da ih poubijaju oni ili ovi sami sebe pa onda sve to podmetnu komšiji. Pitanje je samo koja ste vi onda vjera? Kome vjerujete? Koliko ja vidim vi vjerujete Hrišćanima. A ovi će sve da urade da vas opljačkaju i da vam guraju riječi u usta. Ovaj šeik neka dugo poživi u zdravlju i veselju. Hvala ti puno baš kao i onoj Turkinji u bundestagu koja im je isto očitala lekciju.

ODGOVORITE
Name

Anđa

14.07.2015 07:58

Dugo već pratim sva predavanja ,jako obrazovanog , Šeih Huseina . Veliki tumač , poznavalac Kur'ana i svih ostalih religija. I ovo obraćanje bošnjačkim muslimanima , objavljeno je nakon njegovog pomnog analiziranja Vjerujte , ništa taj čovjek , ne govori na pamet !

ODGOVORITE
Name

ssss

14.07.2015 12:23

Svaka ti cast covjek gleda pravdu sve zlocine treba kazniti i svi su ucestvovali ali treba suditi pravedno neka te Alah cuva i docekao jos 100 ramazana kada si tako pravedan.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

14.07.2015 22:35

Pitam se kakav mentalni sklop treba imati i udariti crveni minus na ovakav post.

Name

BOSANAC

15.07.2015 00:39

GDJE NADJOSTE OVU BUDALU. DA ON NIJE U FAMILIJARNOM SROSTVU SA DZEVADOM GALIJASEVICEM I MIRSADOM KEBOM.

ODGOVORITE
Name

xy

15.07.2015 03:22

Srbi i vehabije???

ODGOVORITE
Name

re Šeih

15.07.2015 11:21

U pravu si, ovaj nije od onih muslimana koji na bajramski post krčme pečenu jagnjetinu, i to ne bilo gdje već na đenazi-sahrani. Ovaj takođe nije dio onih muslimana koji na bajramski post, komšiji koje je došao i pružio ruku pomirenja, pominju majku četničku, viču ubij ga i pogode ga kamenom u glavu.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

15.07.2015 22:53

Јеси ли чуо Бакире и понови ово својим скутоношама.

ODGOVORITE