FK Borac: OGROMNO hvala Dodiku i premijerki!

Predsjednik Fudbalskog kluba Borac u ostavci Draško Ilić izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović na angažmanu za spas banjalučkog kluba.

Fudbal 10.07.2015 | 20:20
FK Borac: OGROMNO hvala Dodiku i premijerki!

Prvi čovjek Banjalučana Draško Ilić na zvaničnoj koferenciji za štampu u Trofejnoj sali "Velikana iz Platonove" potvrdio je tvrdnje da je Vlada RS uplatila 160.000 KM, a predsjednik Dodik još 150.000 KM kako bi Borac u petak bio žrijeban za novu sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine.

"Borac je bio nadomak kapitulacije, bitka za klub je trajala više od dva mjeseca i iskreno ni sami nismo vjerovali da će Borac opstati sve do posljednjeg trenutka. Svi problem su nastali mnogo ranije desetinama godina unazad i bili smo narubu propasti. Da Borac ne bude izbačen bili smo primorani da tražimo 322.000 KM od svih relevantnih institucija u Banjaluci i Srpskoj - od privrede, građana, banaka, Javnih preduzeća…Grad Banjaluka je uradio što je mogao, ali svima je bilo jasno da je to nedovoljno…Zato smo morali da pozovemo Vladu RS i predsjednika Srpske, kojima smo poslali pismo i objasnili situaciju. Dodik i premijerka Cvijanović su razumjeli stanje i novac nam je uplaćen, pa će Borac biti žrijeban za novu sezonu Premijer lige BiH", rekao je Ilić.

Predsjednik crveno-plavih u ostavci se posebno zahvalio upravo Dodiku i premijerki RS.

"Neizmjerno hvala predsjedniku i premijerki RS, ali i svim ministrima koji su glasali da se pomogne Borcu. A mi ćemo se odužiti najprije u rezultatskom smislu na fudbalskim terenima. Želio bih takođe da Vlada RS svoju pomoć pruži i drugim sportskim kolektivima iz RS, a ne samo nama".

Ilić je dodao da je ova finansijska injekcija samo kap u moru problema koji se moraju rješavati u narednom period, prvenstveno mijenjajući zakonsku regulative.

"Zajedničkim snagama ćemo pokušati da donesemo bolji Zakon o sportu koji bi omogućio lakše funkcionisanje svih sportskih kolektiva u RS i uvjeren sam da će nam i u tome pomoći predsjednik Dodik".

Takođe, ponovio je Ilić probleme koji zbog održavanja Gradskog stadiona ima Borac, iako je formalno Grad Banjaluka njegov vlasnik.

"Zbog Gradskog stadiona smo u startu u minusu 400.000 KM, a na godišnjem nivou zbog plaćanja Radne zajednice u klubu dodatnih 650.000 KM iako Borac nije vlasnik. Zato ćemo vratititi stadion Banjaluci jer Gradski stadion mora da postane Javna ustanova! Samo prošle godine smo potrošili oko 240.000 KM investicija u stadion".

"SMRT BORCU, NAMA PARE"

Osim toga, Ilić je ogorčen na pojedine "borčevce" koji su u trenucima kad je bilo pitanje opstanka, izričito zahtijevali svoje novce od kluba.

"Mnogi 'borčevci' su se ponašali po principu 'Smrt Borcu, nama novac'. To su Darko Maletić, Marko Maksimović od igrača, od trenera su to Milan Vukelja i Bogdan Petković, iako im je u vrijeme naše garniture na čelu kluba isplaćen dio dugovanja. Nisu se ugledali na Borisa Raspudića, Vuleta Trivunovića i Nemanju Bilbiju, koji jedini nisu tražili svoj novac iz Borca. Rekli su nam: ‘Ne možemo dopustiti da Borac bude ugašen’! Tako nije mislio Josip Pelc, koji je čak s našeg računa skinuo 15 hiljada KM više nego mu pripada prema tom ugovoru!", naglasio je prvi čovjek crveno-plavih.

Zašto Borac nije dobio podršku iz FS RS?
Ilić se zapitao i zbog čega Fudbalski savez Republike Srpske nije uputio makar riječ javne podrške najvećem klubu u RS u najgorim trenucima njegove 89 godina duge istorije.
"Nisu morali da traže novac već barem da apeluju da se pomogne banjalučkom klubu. Ljute se na Borac kad ih prozivamo, iako je prozivka argumentovana! Zato ih ja javno pitam: ‘Šta ste uradili u posljednjih 10 godina, osim što ste sebi osigurali udobne živote’?"

Osim toga, Ilić je nazvao lakrdijom odluke FS RS povodom namještenog posljednjeg kola Prve lige RS.
"Kaznili su klub, za koji je dokazano da je namještao, a istovremeno ga nagradili plasmanom u PL BiH! A izbacili su iz šampionata najslabije! Licemjerno je to".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

A

10.07.2015 18:31

A cije su pare davali za spas? Naseeee.

ODGOVORITE
Name

babo

10.07.2015 18:45

Prodo od sina miraz a cizma pokrala u poplavama

ODGOVORITE