LE: Željo prošao, Zrinjski i Olimpik hrabro ispali!

Mostarski Zrinjski u revanšu prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Širaka nadoknadio dva gola prednosti, a onda je Senegalac Bugui pogodio u sudijskoj ndoknadi za prolaz svoje ekipe. Fudbaleri Olimpika odigrao bez golova protiv Spartaka u revanšu prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Vukovima to nije bilo dovoljno za prolaz, poslije 1:1 u prvom meču. Željezničar savladao Balzan 1:0 i sa ukupnih 3:0 prošao u drugo kolo kvalifikacija za Lige Evrope gdje ga čeka Ferencvaroš.

Fudbal 09.07.2015 | 23:45
LE: Željo prošao, Zrinjski i Olimpik hrabro ispali!

Ekipa Vinka Marinovića imala je težak, ali ne i nemoguć zadatak da nadoknadi 0:2 iz prvog meča u Jermeniji.

"Plemići" su bili na putu da upravo to i ostvare, vodili su 2:0 golom Mešanovića u 80. minutu iz jedanaesterca I Filipovića u 85. minutu, ali je Širak u sudijskoj nadoknadi došao do 2:1.

Ponovo je bio koban Bugui, strelac oba gola za Širak u prvoj utakmici.Senegalski napadač izbjegao je ofsajd zamku pomalo opuštene odbrane Zrinjskog i matirao Dujkovića i donio svom timu prolaz dalje u 96. minutu!

Zrinjski je napadao cijelu utakmicu bio mnogo bolji, ali su se i Jermenci dobro držali u odbrani, prijeteći iz kontranapada.

Ofanziva Zrinjskog se poslije nekoliko dobrih prilika konačno isplatila u 80. minutu, kada je publika na stadionu u Mostaru već polako gubila nadu.

Poslije šuta Mešanovića i igranja rukom defanzivca Širaka, opravdano je dosuđen jedanaesterac, a izveo ga je sam Mešanović i pogodio. Uslijedila je ofanziva domaćih fudbalera, a poslije pet minuta sitgao je i drugi pogodak. Filipivć je izveo slobodnjak sa oko 25 metara i poslao loptu u gornje desne rašlje gola za 2:0!

Zrinjski je anulirao prednost i pokušavao da stigne i do trećeg gola, a kada se ušlo u sudijsku nadoknadu sve je slutilo na produžetke. Dodatnih 30 minuta se međutim nije igralo.

Bugui je još jednom dokazao da se njegovi čuvari ne smiju opuštati, pobjegao je odbrani i zabio za 2:1 i prolaz svoje ekipe u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Širak ide dalje sa ukupnim rezultatom 3:2, a sva tri gola dao je Bugui.

MEČ JE BIO PREKINUT U 57. MINUTU POSLIJE SUKOBA DIJELA NAVIJAČA SA OBEZBJEĐENJEM NA STADIONU. Nekoliko navijača uspjelo je da uđe na teren, a gađali su kamenicama obezbjeđenje, pri čemu su pogođena bar dva igrača, po jedan na obje strane,

Poslije nekoliko minuta sudije i delegat odlučili su da se meč nastavi.

Prvi meč “plemići” su odigrali prilično loše i pretrpjeli poraz, a ukoliko žele u drugo kolo kvalifikacija moraju odigrati mnogo bolje.

Trener Širaka odlučio se za dobitni sastav iz Jermenije i na teren je poslao istih 11 igrača.

Na drugoj strani Marinović je napravio, pet izmjena, a u ekipi je nekoliko oporavljenih igrača koji nisu nastupili u prvom meču, poput Zakarića i Mešanovića.

Olimpik iz Sarajeva bio je na putu da u prvom istorijskom nastupu u evropskim takmičenjima savlada Spartak iz Trnave, ali su gosti uspjeli u prvom meču uspjeli da izjednače na 1:1.

I ne samo to! Mogli su "Vukovi" i u revanšu da izbore plasman u drugo golo, da je bilo malo više sreće i koncentracije.

Na kraju Spartak - Olimpik 0:0

Dalibor Pandža imao je dva minuta prije kraja utakmice stopostotnu priliku, ali je u situaciji "jedan na jedan" golman Spartaka izašao kao pobjednik.

Da je to dao, to bi vjerovatno značilo i prolaz u drugo kolo za Olimpik, koji je u četvrtak odigrao vrlo hrabro i vrlo dobro u Slovačkoj.

Nisu "vukovi" bili podređeni protivnik, naprotiv, držali su se odlično i trudili su se da dođu do prijeko potrebnog pogotka, ali na kraju ipak im to nije pošlo za rukom.

U prvom meču Željezničar je u gostima na Malti slavio 2:0 pa je revanš prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope bio formalnost.

Tako su to shvatili i fudbaleri Željezničara, koji su (previše) rutinski odradili meč sa Balzanom i na kraju slavili rezultatom 1:0.

Strelac pobjedničkog pogotka bio je Damir Sadiković u 68. minutu.

Kontrolisali su "plavi" igru, ali nisu stvorili mnogo prilika. Tek je stativa Đelmića, osim pogotka Sadikovića, bilo ono što je oko 5000 gledalaca željelo da vidi na Koševu.

Svoj debi u Plavom dresu je večeras upisao Amer Hiroš koji je zamijenio Kokota.

Željezničar će u drugom kolu kvalifikacija za Lige Evrope igrati protiv Ferencvaroša, koji je sa 4:1 savladao holandski Go Ahed Igls (prvi meč 1:1).

Komentari / 0

Ostavite komentar