Budva: Ulovljena jedna od najotrovnijih riba

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu, poznata po imenu "četvorozupka", odnosno fugu riba, ulovljena je juče u popodnevnim satima na pet metara dubine u Rafailovićima kod Bečića.

Region 08.07.2015 | 21:50
Budva: Ulovljena jedna od najotrovnijih riba

Riječ je odraslom primjerku, dužine gotovo pola metra, ribe Lagocephalus sceleratus, koju karakteriše veliko prisustvo otrova u jetri.

Konzumacija te ribe može biti kobna po čovjeka, jer je otrov iz jetre termostabilan, što znači da ga je nemoguće eliminisati pečenjem, prženjem ili kuvanjem na visokoj temperaturi, upozorio je direktor Instituta za biologiju mora Mirko Đurović.

Ova riba čuveni je specijalitet u Japanu, a pripremaju je kuvari koji prolaze kroz specijalnu višegodišnju obuku, nakon koje im se izdaje sertifikat.

Đurović je podsjetio da to nije prvi put da četvorozupka bude ulovljena u vodama Jadrana i naveo da je ona nedavno ulovljena i u Dubrovniku, ali i u blizini italijanske obale, što znači da se na neki način nastanila u vodama Jadrana.

On je istakao da ne postoji razlog za strah i paniku među turistima jer je opasna samo ako se pojede, a na manje iskusne ribare je apelovao da u slučaju da ulove tu ili neku drugu nepoznatu ribu kontaktiraju iskusnije ribare ili stručna lica.

"Pošto je ova četvorozupka dužine 48 cm ulovljena neposredno pri obali, apelujemo na sve ribolovce-rekreativce, a posebno turiste, koji pecaju štapom sa obale i koji nemaju iskustva sa vrstama koje žive u našim vodama, da obavezno konsultuju svoje domaćine kako ne bi došlo do neželjenih posljedica", kazao je Đurović za RTCG.

Inače, riba četvorozupka u Jadranu se veoma rijetko sreće jer živi u tropskim morima zbog visoke temperature koja joj odgovara.

Ribar Ilija Rafailović, koji je ulovio četvorizupku, imao je isti ulov i 2008. godine kod Budve na dubini od 80 metara i to je bio prvi put da je ta vrsta otrovne ribe, ulovljena u vodama južnog Jadrana.

Pojavljivanje te, ali i drugih vrsta riba, kojih do sada nije bilo u Jadranskom moru dovodi se u vezu sa efektima globalnog zagrijavanja mora, nevedeno je u tekstu.

(RTCG)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

08.07.2015 19:54

Vrlo zanimljivo!!!

ODGOVORITE