Park je naš: "Ministar da podnese ostavku"

Nakon što je objavljena vijest da je danas Upravni odbor M:tela na sjednici u Beogradu donio konačnu odluku da se neće useliti u poslovnu zgradu koju je u Banjaluci napravila firma „Grand trade“ Mile Radišića, aktivisti/kinje GI Park je naš, poznati i kao šetači/ce imaju razloga da budu zadovoljni.

Republika Srpska 08.07.2015 | 20:05
Park je naš: "Ministar da podnese ostavku"

Protesti protiv izgradnje ovog objekta koji su počeli krajem maja 2012. godine trajali su mjesecima a šetači/ce su ukazivali na niz nepravilnosti i nezakonitosti u radu nadležnih organa, vezanih za izgradnju ovog stambeno poslovnog objekta.

Na žalost, svi napori koje smo tada ulagali činili su se uzaludnim, park je nestao, mjesto njega je niklo betonsko zdanje a tadašnji Gradonačelnik Dragoljub Davidović i ministrica Srebrenka Golić tvrdili su da je "sve po zakonu".

Da sve ipak nije bilo po zakonu, prvi put nam je zvanično potvrdio sud, kada je Mileta Radišića, vlasnika firme "Grand trade" koja je vlasnik spornog objekta i zemljišta, osudio na tri godine zatvora. Radišićev bijeg u Srbiju samo je potvrdio ono na šta smo odavno ukazivali, da se radi o kriminalu koji seže do samog Predsjednika RS Milorada Dodika.

Treću godišnjicu protesta obilježili smo pitanjem Predsjedniku Dodiku "Kume, gdje je Mile Radišić?", jasnom porukom da nismo nestali i da tražimo i dalje odgovore.

Regovali smo i na izgradnju pristupnog puta koji nije predviđen regulacionim planom, što nam je Gradonačelnik Slobodan Gavranović putem medija potvrdio.

Poštom smo poslali pisma svim članovima Upravnog odbora, njih sedam, zajedno sa predsjednikom UO Telekom Srbija, Milanom Božićem a Otvorenim pismom danas se obratili direktoru M:tel Republike Srpske Goranu Vlaoviću.

Stoga nas posebno raduje što je UO M:tela, na osnovu izvještaja nezavisnog stručnog konsultanta, ocijenio da je utvrđeno niz propusta u izgradnji i dobijanju potrebne dokumentacije za poslovnu zgradu koju je M:tel trebao da uzme pod višegodišnji zakup, vrijednosti desetine miliona maraka, konstatovao da nisu ispunjene odredbe Ugovora o zakupu poslovnog prostora između kompanije M:tel i firme „Grand trade“, te donio odluku po kojoj je ovaj ugovor sa 30.06.2015. godine prestao da važi.

Ovo je zaista velika pobjeda za nas šetače/ce ali i početak nove borbe. Mi nećemo odustati, to treba da znaju Dragoljub Davidović, Slobodan Gavranović i Srebrenka Golić. Tražićemo da se pokrene pitanje odgovornosti navedenih od strane tužilaštva. Tražićemo da Narodna skupština Republike Srpske pokrene pitanje razrješenja dužnosti Ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog očiglednih propusta pri privođenju Mileta Radišića na odsluženje zatvorske kazne i neraspisivanja međunarodne potjernice za Radišićem.

Tražićemo i političku odgovornost Predsjednika RS Milorada Dodika.

Današnja odluka UO M:tela pokazala je da građanski aktivizam ima mnogo više uticaja na politiku od mlake i mlitave opozicije kojoj poručujemo da je vrijeme da se konačno uključi u politički život Republike Srpske, te da su aktivnosti rijetkih pojedinaca, kojima se ovim putem zahvaljujemo, nedovoljne kako bi se nešto promijenilo, ako je promjena dio naziva koalicije koju je formirala opozicija.

Sopštenje za javnost
Aktivisti/ce Građanske inicijative Park je naš!

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

ja bih

08.07.2015 18:10

Podnio ostavku kad bih smio jbg

ODGOVORITE
Name

Vladislav G.

08.07.2015 18:13

Gospodo skidam kapu za aktivnosti.Ova azdaja od pozicije i ove babetine od opozicije ne mogu ovaj narod spasti ocite bijede.Vi ste vasim protestom pokazali da ima nade.Cestitam.

ODGOVORITE
Name

Dsp

08.07.2015 18:31

Otkazan uguvor radi zgrade MG Minda.Jaci Tegeltija od Dodika

ODGOVORITE
Name

Ja

08.07.2015 18:54

Bravo! U pravu si skroz!!! Skrbic i Tegeltija su novi tal! Lemi im sluzi samo kao lutka, da skrece paznju sa njih dvojice!

Name

Francuz

08.07.2015 18:32

Svaka čast za saopštenje. Nema šta ni dodati ni oduzeti

ODGOVORITE
Name

Cezar

08.07.2015 18:53

Aktivisti i aktivistkinje "Park je naš", vi trebate ozbiljno razmišljati o osnivanju političke stranke. Ovom prostoru treba bar jedna takva stranka. Opozicija je mlaka i nikakva. Djelujući tako, vi ćete izganjati NEKE stvari, ali da bi doveli u red SVE stvari morate ući u politiku i uzeti vlast. Tek kad uzmete vlast u svoje ruke, onda možete pohapsiti sve te kriminalce i uspostaviti red i poredak. Poštovanje i pozdrav od mene!

ODGOVORITE
Name

alibaba

08.07.2015 19:08

Ministar sad moze mirno da spava

ODGOVORITE
Name

B.LUKA

08.07.2015 19:11

JOŠ SAMO RECITE KO VAS PLAĆA

ODGOVORITE
Name

Majkicka

08.07.2015 19:52

Placa ih biro za nezaposlene.

Name

zoro

08.07.2015 20:11

A ko tebe placa mile radisic bice

Name

Ja

09.07.2015 12:08

Tegeltija!

Name

Od smijanja Rajko

08.07.2015 19:26

Nemojte da strajkom prekinete presEDnikov produzeni vikend,moze da vas tuzi za dusevnu bol.Zbilju na stranu ali da nas je vise sa parolama protiv ovih srpskih ukopnika bilo bi nam nekad bolje.

ODGOVORITE
Name

Igor

08.07.2015 20:43

Neku veče ispred kafica Maxim na Starčevici Vulić parkirao motor nasred trotuara, a buni se kad nejmu nedaju prilazni put. Iskreno Mile Radišić je lopina ober bez premca, ali i ovaj je dilovčina neka teška.

ODGOVORITE
Name

Pele

08.07.2015 21:14

Gradnja zgrade je počela i završila kriminalom.Sve aktere gradnje,od sumnjivog novca kojim je građena,sumnjivih dozvola koje su izdavane na kriminalan način.otimačine privatne zemlje gosp.Vulića,Bjega lopovčine Radišića,gospode goji su mu omogućili da pobjegne/ Dodik i Lukač/treba pohapsiti i pravedno osuditi na teške robije.Zgradu ili srušiti ili dati AKTIVISKINJAMA na upravljanje.

ODGOVORITE
Name

Pravda ovdje ne stanuje

09.07.2015 19:48

Koliko nepravde je na nasim prostorima, a jedna grupa marginalaca slavi nesto kao svoju pobjedu. Objekat je prelijep i ne brinite se naci ce se neko ko ce ga uzeti u zakup. Brinite se svojih 40-50 kvadrata. Jeste li platili struju, telefon, vodu ... Jeste li platili porez za 2015. kao sto svi gradjani placaju?