Mađari i zvanično odobrili zid sa Srbijom

Mađarski parlament usvojio je danas zakon kojim se pooštravaju pravila o azilu i pruža pravna osnova za podizanje ograde duž granice sa Srbijom, kako bi se sprečio priliv ilegalnih migranata.

Region 06.07.2015 | 19:36
Mađari i zvanično odobrili zid sa Srbijom

Zakonom se skraćuje period za proveru azilanata, a Budimpešti se omogućava da odbacuje zahteve migranata iz Sirije, Avganistana ili Iraka koji su usput prošli kroz neku bezbednu zemlju.

UN i Savet Evrope ranije su kritikovali predloženi zakon, s ocjenom da će se njime oslabiti zaštita izbeglica u Mađarskoj.

UNHCR je u otvorenom pismu mađarskim poslanicima prošle sedmice naglasio da će predloženo rešenje "ugroziti živote i bezbednost azilanata koji stižu iz ratnih zona".

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je ranije da granice Mađarske moraju biti zaštićene svim sredstvima od talasa migranata koji stižu preko Balkana.

Od početka godine, u Mađarsku je ilegalno ušlo skoro 70.000 ljudi, uglavnom preko granice sa Srbijom.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

707

06.07.2015 21:16

Mislim da je uredu...štite sebe...sami znaju ko im dolazi.Francuska ih je primala nemilice,šta su sada dobili...svako malo teroristički napad...dovoljno je samo deset dana da pojedu bijeli hljeb i onda zaborave odakle su došli

ODGOVORITE