Trninićeva priznala da je primila mito, a je li?

Zbog korupcije u Kliničkom centru Banjaluka uhapšena je šefica jednog odjeljenja Gordana Trninić. Ona je sa Specijalnim tužilaštvom postigla sporazum o priznanju krivice. Ali, da li njeno hapšenje rješava problem korupcije u zdravstvu?

Republika Srpska 03.07.2015 | 10:10
Trninićeva priznala da je primila mito, a je li?

Gordana Trninić, šefica Odjeljenja organizacije pružanja zdravstvene zaštite i centralnog održavanja higijene u Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banjaluka (UBKC), uhapšena je zbog sumnje da je, koristeći službeni položaj, tražila mito da bi se jedna osoba zaposlila kao medicinski tehničar u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

MEDICINSKA SESTRA SA INICIJALIMA

Nakon što je iz policije 1. juna objavljena ova informacija, pri čemu su samo navedeni inicijali uhapšene, u UBKC Banjaluka su saopštili da još nisu dobili nikakvo saopštenje MUP Srpske, da kod njih postoji osoba sa tim inicijalima, po zanimanju medicinska sestra, ali da ne mogu sa sigurnošću ustvrditi da je riječ o toj radnici.

“Za lice G.T. postoji osnov sumnje da je u svojstvu šefa jednog odjeljenja u Kliničkom centru Banjaluka, koristeći svoj službeni ili pretpostavljeni uticaj da se na konkurs za prijem radnika u Klinički centar Banjaluka primi jedno lice na radno mjesto medicinskog tehničara, zahtijevalo od oštećenog lica određenu količinu novca", stoji u zvaničnom saopštenju iz MUP-a.

Kako je potvrđeno, tokom hapšenja su pronađeni materijalni dokazi koji ukazuju da je osumnjičena počinila krivično djelo trgovina uticajem. Navodno je primila mito u iznosu od 5.000 KM. Direktor UBKC Banjaluka Mirko Stanetić je rekao da je zatečen saopštenjem iz MUP-a Republike Srpske, da u toj zdravstvenoj ustanovi niko ništa ne taji i da će rukovodstvo bolnice sarađivati s policijom.

Sve dosad rečeno su zvanični stavovi. Međutim, nezvanične informacije do kojih je došao Žurnal o cijelom slučaju govore mnogo više i daju puniju sliku o korupciji i kriminalu, koja u UBKC vlada godinama.

Prema saznanjima Žurnala, Gordana Trninić je svojevremeno bila glavna sestra na Klinici za otorinolaringologiju. Ona je sa te pozicije smijenjena tokom prvog direktorskog mandata Mirka Stanetića. Nakon smjene, Trninićeva je pokrenula spor na sudu, koji je okončan u njenu korist, pa je vraćena na rukovodeću poziciju.

Trninićeva je postala šefica Službe organizacije pružanja zdravstvene zaštite i centralnog održavanja higijene za opšte i pravne poslove, a Stanetić je tada ostao bez funkcije, pošto ga je Vlada Republike Srpske krajem decembra 2011. godine smijenila sa direktorske pozicije i na njegovo mjesto imenovala doktora Branu Topića.

I u vrijeme direktorskog mandata Brane Topića, Trninićeva je rukovodila i Odjeljenjem kojem su pripadale spremačice u UBKC. Prije toga, spremačice su kao radnici UBKC bile raspoređeni po klinikama. Topićeva ideja je bila da se ukine Odjeljenje spremačica i da se njihovi poslovi povjere privatnoj agenciji koja će obavljati njihov posao. Topić je u aprilu 2013. godine podnio ostavku na direktorsko mjesto, njega je nasledio Duško Račić, koji je u junu prošle godine smijenjen sa te funkcije.

Vlada Srpske je smijenila Račića, jer je odbio da potpiše štetni Ugovor o izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila UBKC sa austrijskom firmom “Lindner”, koji bi Srpsku koštao cijelih pet miliona maraka. Mirko Stanetić nije imao ništa protiv toga da potpiše ovaj ugovor, zbog čega je ponovo imenovan za direktora banjalučke Bolnice.

Stanetić je sada ponovo reorganizovao Službu spremačica, ponovo spremačice pripojio Klinikama, tako da je tek nekoliko njih ostalo u nadležnosti Gordane Trninić.

Izvor Žurnala iz UBKC navodi da je Stanetić u prva dva mjeseca svog novog mandata ponovo pokrenuo priču da se umjesto spremačica zaposlenih u bolnici angažuje privatni servis, koji bi obavljao njihove poslove. Prema njegovim riječima, Gordana Trninić je protiv toga.

KO IMA UTICAJ U BOLNICI

Sagovornik Žurnala kaže da je Stanetić od SWOTA, odnosno od Aleksandra Todorovića, za 70.000 maraka naručio o tzv. Outsorsingu, odnosno o angažovanju vanjskih servisa za čišćenje, koje podrazumijeva i tehničko održavanje, pripremu i distribuciju hrane. Prema njegovim riječima, studija je do sada sigurno završena, pa nije isključeno da se sklanjaju ljudi koji se protive njenoj realizaciji.

Isti izvor tvrdi da je malo vjerovatno da je Trninićeva mogla uticati da neko dobije posao u UBKC.

“To su stvari koje svaki direktor bolnice čvrsto drži u svojim rukama. Postoje dve mogućnosti – ili je htela nekog da prevari (uzme novac i ne održi obećanje) ili je radila za nekoga u upravi, a na dnu te ljestvice je Glavna medicinska sestra”, pojasnio je isti izvor.

On ne isključuje ni mogućnost da se radi o namještaljci, zbog čega je slučaj hapšenja medijski predimenzionisan.

Tako je prva informacija o hapšenju Trninićeve stigla iz Biroa Vlade za odnose sa jevnošću, što nije uobičajeno, a postoje provjerene informacije da je na dan kada je ona uhapšena ministar zdravlja Dragan Bogdanić tri puta dolazio u UBKC.

Riječju, trebalo je da se pošalje poruka o snažnom i beskompromisnom čišćenje kriminala u UBKC, koje je počelo od šefice čistačica?! I da se u drugi plan stave sve afere oko štetnog ugovora i svih problema oko izgradnje Centralnog hola Južnog krila bolnice.

Hapšenje Trninićeve moglo bi da ima još jednu dimenziju. Prema informacijama Žurnala, u MUP Srpske postoji dosta izjava osoba koje terete bivšeg direktora Branu Topića da je primao mito da ih zaposli, a nije to učinio.

Zato, nije isključeno da je hapšenje Trninićeve, koja je bila blizak Topićev saradnik, direktan pritisak na nju da sarađuje sa policijskom i tužilaštvom kao insajder. Naravno, ako te institucije odluče da otpakuju slučajeve primanja mita, kriminala i korupcije u UBKC.

Gordana Trninić je sa Specijalnim tužilaštvom sklopila sporazum o priznanju krivice za krivično djelo trgovina uticajem, kojim je predviđena novčana kazna u iznosu od 22.000 KM. Ona je na taj način izbjegla zatvor.

Ostaje pitanje da li će nadležne institucije nastaviti da razmotavaju klupko kriminala i korupcije u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Srpske. I razjasne ko je u UBKC primao mito, obećavajući zapošljavanje u banjalučkoj bolnici. 

Izvor: Zurnal

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

03.07.2015 08:21

Pa naravno da nije.Kako može neka obična sestra imati takav uticaj da za velike pare zapošljava nove radnike.Nema sumnje,pare su bile namjenjene nekom drugom ko ima takav uticaj.Direktor,neki doktor....

ODGOVORITE
Name

nije nego

03.07.2015 08:36

Sjajan tekst. Riba od glave smrdi to svi znaju.

ODGOVORITE
Name

Srbin

03.07.2015 09:38

I na kraju da samo dobije novcanu kaznu!? Ma daj, ovo je udarac u zdrav razum!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.07.2015 10:33

Obratite paznju i na druge sto se bore http://borislavradovanovic.blogspot.co.at

ODGOVORITE
Name

mirko

03.07.2015 11:45

To svi znaju da je B Topic uzimao 5000 za sss i na vise od toga za vss itd. za posao,a primljeno je 200 ljudi.

ODGOVORITE
Name

Slučajni prolaznik

04.07.2015 00:13

Da je države i zakona kao što nije... Kaznu "pući" toliku da sebi ne može doći za 20 godina i doživotno ukinuti licencu bez prava žalbe! Sve i jednom/oj. Tako se staje u kraj, a ne iznosom koji pokrije obični nenamjenski kredit. Pitajte onda sledećeg da li bi i pomislio o mitu. Nije Svabo kulturan zbog genetike, već sudije...

ODGOVORITE
Name

medicinska sestra

04.07.2015 06:54

Davno je trebala biti kažnjena i izbačena sa posla zbog mnogih stvari a ponajviše što blati "bijeli mantil" svojim oblačenjem i ponašanjem jer čovjek kad ju vidi pomisli da je u javnoj kući ili pak na snimanju pornića .

ODGOVORITE