Rusi predali prijedlog rezolucije o BiH

Rusija je predala Savjetu bezbjednosti (SB) UN alternativni nacrt rezolucije o BiH, kao protivtežu britanskom dokumentu koji se predlaže za usvajanje povodom 20. godišnjice tragičnih događaja u Srebrenici, javile su ruske agencije, pozivajući se na pres sekretara ruske misije pri UN Alekseja Zajceva.

Svijet 01.07.2015 | 08:56
Rusi predali prijedlog rezolucije o BiH

"Ovaj nacrt smatramo uravnoteženijim i orijentisanim na pomirenje strana, a ne na stvaranje dodatnih linija podjela u BiH", rekao je Zajcev.

On nije želio da govori o glavnim odredbama dokumenta koji je predložila Rusija, dodajući da je to u ovom trenutku "nesvrsishodno", prenosi TASS.

Agencija podsjeća da Velika Britanija planira da svoj nacrt rezolucije da na glasanje 7. jula, četiri dana pred 20. godišnjicu tragičnih događaja u Srebrenici.

U britanskom dokumentu se ubistvo 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. godine kvalifikuje kao genocid, a iz uvida u nacrt srpski mediji izračunali su da se riječ "genocid" upotrebljava 35 puta u tekstu, dok se "pomirenje" pominje samo tri puta, prenijela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Agencije podsjećaju da je sredinom juna predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da namjerava da se obrati Rusiji sa molbom da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici, a da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije rekao da će rezolucija koja se promoviše u SB UN isprovocirati dodatna međuetnička trvenja na Balkanu.

Poslije susreta sa Dodikom u Sankt Peterburgu 19. juna, Lavrov je rekao da je britanski nacrt rezolucije zasnovan na "apsolutno antisrpskom ključu" i "pogrešno tumači, čak i na pravnom planu, sve što se desilo i što je već ocjenjivano u SB UN".

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Serafim

01.07.2015 07:18

Rusi predali prijedlog, a americka ambasada izdala naredjenje da nema referenduma, cim nema referenduma nema ni demonokratije, to je americko jednoumlje i antisrbska politika koju ameri vode, jer su i u ratu pomagali srpske dusmane ustase i onake kao sto je Naser OrLic, zao mi je sto nije dvoglavi kao sto su mu i pradjedovi bili pa se poturcili.

ODGOVORITE
Name

Re:Serafim

01.07.2015 07:54

Ma tebi treba lijecenje..nisi dobar svega mi.

Name

Ja

01.07.2015 07:58

Ima referenduma ali se ne moze provoditi samo u jednom dijelu zemlje nego u cijeloj BiH. To i jeste poenta demokratije. Jedan covjek-jedan glas. Ne mozes vrsiti referendum u svom dvoristu a obavezivati drzavu s njim :).

Name

MAKS13

01.07.2015 19:45

Dosta mi je Dodika i njegovi lazi

Name

Krešo

01.07.2015 07:46

Serafime ,ili kako se nazivaš, bolje bi bilo da se bolje informišeš i o rezoluciji i o referendumima a ne da lupaš bez veze.

ODGOVORITE
Name

Razlaz

01.07.2015 07:48

Ukoliko brak Republika Srpska+Federacija nije više održiv, onda dajte da se razidjemo u miru i na vrijeme. Što kasnije to će biti sve bolnije. Imamo dijametralno različita očekivanja i prilaze životu i to je normalno jer se radi o dvije dijametralne religije, hrišćanskoj i islamskoj. Divno je bilo zamišljeno u okviru Juge ali ste je razbili i šta sada da glumimo ljubav. Podgrijevate hladnu supu, to ima bljutav ukus. Stalno drndate isto, krivi su vam drugi a sebe i svoju tugu ne vidite. Koriste vas za prljave igre, to vam je prihvatljivo ali zadržavate i nas. Nisam čuo niti jedan komentar iz redova Federacije podrške Ruskom prijedligu koji optužuje sva nasilja prošlosti. Šta vam tu ne odgovara? Istina? Kako onda da ostanemo zajedno? Evo i Turska kreće u rat protiv extrema, juče jedna Turkinja u Njemačkoj vladi osudila politiku nasilja, ali vama Ruska inicijativa i dalje ne odgovara.

ODGOVORITE
Name

Davor

01.07.2015 08:33

Sve je odrzivo ali ne sa SNSD politikom mrznje!

Name

Ja

01.07.2015 17:14

A sta cemo s predbracnim ugovorom :)))

Name

Osvrt

01.07.2015 08:47

Sjećaju li se Britanci bar dijela svih pokolja koje je do pripajanja Škotske Engleskoj izvršila vojska svih tih engleskih kraljeva. Da li su to bili genocidi? To već jesu bili genocidi jer se radi o ogromnom tadašnjem procentu stanovništva koje je ubijeno odnosno istrebljeno. U to vrijeme, engleski vojnik je mogao kresnuti bilo koju ženu iz Škotske u cilju zadovoljenja svojih seksualnih potreba. Tada je to po kraljevom zakonu bilo legalno. Danas nije, ali prošle godine su Škoti na referendumu za malo odlučili da se izdvoje iz ujedinjenog kraljevstva. Šta će biti na sledećem referendumu, čuće se.

ODGOVORITE
Name

Pa sto ga

01.07.2015 08:55

Pa sto ga vi ne provedoste u drzavi-Jugoslaviji, nego ga provedoste u entitetu BiH? E tako cemo ga i mi provesti u entitetu Srpska akoBogda! A vi onda budite pravi Bosnjaci da vam niko ne smeta!

ODGOVORITE
Name

Zvornik

01.07.2015 08:56

Cuj da se razilazimo pa ja sam na svom jarane a tebi ako se ide negdje putuj i znas onu pjesmu put putuje moj jaran putujem i ja oba nas zavela asik zena ta.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

01.07.2015 09:02

Muslimani probudite se, shvatite da su vas svi vasi "prijatelji" lagali......lagala vas je Turska,Alija,Bakir, Oric,Zapad. Svima je njima da vas gurnu u ratove,da bi vas pobili, opljackali i raselili.Zapad je namjestio Srebrneicu i vi to znate a sad ce da vam namjesti Sarajevo. Rusija je sad prvi put odreagovala normalno i bolje nam je da svi stanemo uz Rusku rezoluciju i nastavimo normalno da zivimo nego da nas Zapad svadja i da bude nova Ukrajina.

ODGOVORITE
Name

Serafim

01.07.2015 09:11

Odgovor Serafima na komentar glasi BiH nikada nije bila drzava, niti je sada ona se raspala kao i judeoslavija,dok je god Bosnjacima i Bosancima, crni Arap brat i arapski jezik religija a Srbin dusman i srpski jezik bosanski, tu nema nista sto bi se odrzatvorilo, nikada nismo mogli zajedno od 1389, Turci i poturice mrze i tlace sve srpsko, ruse bogomolje otimaju svetu srpsku zemljmu pale srpska ognjista, zato cemo se kad tad razici milom ili silom. Samo srbomrsci ne racunaju ako Rusija ojaca na Balkanu da ce biti drugaciji arsini,nego sto su danas a ceo svet se trese, nuklearno oruzje se proizvodi preko 60 godina kad tad ce neko povuci obarac jer po logici svako oruzje se oglasilo do sada nijedno nije zanemelo pa nece ni nuklearno, koga su Amerikanci bacili na Hirosimu i Nagasaki, zivi bili pa videli da ste Bosnu i Hercegovinu oteli kao siptari Kosovo ili ne daj Boze vojno porazili Srbe ne bi tako pricali vi ste u Bosnu doveli crne Arape i sekli sa njima i Naserom Oricem srpske glave, izgubili ste vojnicki rat a kada su i vase posekli, digli ste prasinu na sve strane. Nigde ne postoje fotografije da Srbin nosa vase odsecene glave a u vise slucajeva postoje da vi i Arapi nosate srpske odsecene glave e u tome je nasa razlika kao i u laznoj drzavnosti. Jasenovac se ponovio i vama i nama u Srebrenici, jedne se zrtve velicaju a druge se nipodastavaju i ignorisu, sa takvim odnosom prema svemu sto je srpsko, s obzirom da ste porobili srpske Krajine i svetu srpsku zemlju Kosovo, Srbi dobiju 1500 godina robije za izmisljene zlocine a ustase i njihoovo cvece za dokazane zlocine zajedno ne dobiju ni 500 godina, podelite to sa brojem zrtava od sve tri strane pa vidite kako i sta Srbima sa anglosaksoncima i Amerikom na celu radite a trazite neki lazni zajednicki zivot, samo zbog teritorija koje ste vojno izgubili. Srpska Crkva i molitva, liturgija, opelo , v encanje je isto kako je bilo i pre osam vekova, sto se ne bi moglo reci i za islamsku veru u celom svetu kao i danas u Bosni,samo pogledajte posleratne dzamije koliko se razlikuju jer se sve kod islama radikalno-ekstremno menja, ko su teroristi po celome svetu, pravoslavni, jevreji ili islamske novokomponovane ideologije.Ima ovakvih Srba bezbroj kao sto sam ja, koji cekaju neko bolje vreme da pomognu svome rodu jer ga ubi neznanje i tudja nesrpska ideologija.

ODGOVORITE