Merkelova poručuje: Vrijeme je!

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Beograd i Prištinu da postignu kompromis istakavši da samo napredak u dijalogu omogućava njihovo približavanje EU.

Region 30.06.2015 | 20:42
Merkelova poručuje: Vrijeme je!

"Vrijeme je da se postigne kompromis", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora s kosovskim premijerom Isom Mustafom u Berlinu.

Jučerašnja runda pregovora Beograda i Prištine u kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i Mustafa uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Briselu završena je bez dogovora

Ona je dodala da dalje približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

"Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi sa njihovim približavanjem Evropskoj uniji", poručila je njemačka kancelarka.

Tri zahtjeva Merkelove za Kosovo
Kako je prenijela prištinska Koha Ditore, Merkelova je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtjevi za azil, a kosovski premijer, kako se navodi, rekao da je na sastanku bilo riječi "o bilateralnim odnosima dvaju država, situaciji na Kosovu i odnosima sa EU".

"Razgovarali smo o suštinskim pitanjima koja okupiraju Kosovo i EU, o pitanjima razvoja, evropskim integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao jednom od kriterijuma koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima", rekao je Mustafa.

Koha navodi i da je njemačka kancelarka Mustafi predočila da su nastavak dijaloga, neophodni kompromis i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtjevi koje Kosovo mora da ispuni.

Merkelova je, piše prištinski dnevnik, rekla i da je Njemačka podržava i Beograd i Prištinu i da je jako zainteresovana za postizanje fer sporazuma dve strane za šta su, kako se navodi, neophodni kompromisi.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xx

30.06.2015 19:14

Sta se mijesa ova gulja

ODGOVORITE
Name

JA

30.06.2015 19:44

KRANJE VRIJEME JE!!!

ODGOVORITE
Name

d.v

30.06.2015 19:58

Jedne cemo izbaciti iz g..... a druge ubacit koja glupost oni moraju imati zrtvu.

ODGOVORITE
Name

rs

30.06.2015 23:13

Evropa puca a ovi oce u eu koja glupost

Name

snouden

01.07.2015 07:22

Nece valjda uhvatiti Srbiju na praznu zobnicu? Ako joj do sada nisu dali status EU, ne trebaju ni sada.Mnogo su zla napravili Srbiji i Srpskom narodu.Evropa se raspada prva je Grcka!Zatim ce Rumunija ,Italija,Bugarska,Madjarska?????Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE