Brčko: Slava grada i crkvene opštine

Pravoslavni Brčaci obilježili su danas Vidovdan – krsnu slavu grada i Crkvene opštine.

Republika Srpska 28.06.2015 | 19:57
Brčko: Slava grada i crkvene opštine

Nakon liturgije u Crkvi Uspenja u Srpskoj Varoši koju je predvodio preosvećeni vladika zvorničko – tuzlanski gospodin Hrizostom, litije kroz grad i pomena pred spomenicima srpskim braniocima i dobrovoljcima iz Prvog svjetskog rata, osveštani su slavski kolač i žito.

“Vidovdan nas ujedinjuje gdje god živjeli, a svjetski meridijani ne sprečavaju da slavimo i njegujemo Kosovski zavjet”, poručio je gospodin Hrizostom i naglasio da je „na tim poukama, sada i dovijeka, potrebno i stalno činjenje“.

„Mi ne slavimo ni pobjede ni poraze, već ono što su nam sveti car Lazar i svi naši velikomučenici od Kosova do današnjih dana poručili žrtvujući se za krst časni i slobodu zlatnu - da slavimo nebesko carstvo i činimo da ga zaslužimo“, rekao je vladika Hrizostom.

Slavskim svečanostima prisustvovcao je i predsjednik SDS-a Mladen Bosić koji je naglasio da je litija „poruka Srba u Brčkom da su tu i da seoba više nema“.

„Vidovdan je naša obaveza, prije svega u organima vlasti, da predano gradimo sigurniju budućnost i stvaramo bolje uslove života.

Ako narod bude siromašan i glasan, a političari činili greške koje ne otvaraju perspektivu što se kroz istoriju, nažalost, dešavalo i ponavljalo, teško je i govoriti o budućnosti i opstanku, ma gdje živjeli“, ocijenio je Bosić.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Србин

28.06.2015 20:22

Срби у Брчком обиљежили Видовдан, тако би требало да пише.

ODGOVORITE
Name

Brcak

03.07.2015 01:44

I sta sad ?