Analiza - Vimbldon: Da li je Endi favorit broj 1?!

“Mislim da sada igra na istom nivou kao u vreme kada je osvajao Gren slem titule“.

Tenis 27.06.2015 | 23:40
Analiza - Vimbldon: Da li je Endi favorit broj 1?!

To je izjavio Žil Miler posle poraza od Endija Marija u četvrtfinalu turnira na Kvinsu.

I zaista, Škot ponovo deluje kao teniser koji je slavio na US openu 2012. i na Vimbldonu 2013. godine, uz još dva finala u tom periodu (Vimbldon 2012. i Melburn 2013).

Od tada se Mari mučio sa samopouzdanjem i povredom leđa, ali utisak je da je ponovo spreman za najveća dela. Šta će sve uticati na to da Mari dođe ili ne dođe do trofeja na Vimbldonu?

1. Stil njegove igre potpuno odgovara travnatoj podlozi. Poseduje snažan prvi servis. Uz Đokovića je najbolji riterner na svetu i bekhend slajs mu je sasvim solidno oružje. Pored toga, istančan osećaj za loptu uvek je bio Endijeva prednost, vrlo dobro igra i voleje, a na travi se oseća kao svoj na svome, pa se kreće odlično i retko se kliza.

2. Nema više pritiska. Pre dve sezone Mari je posle 77 godina postao prvi Britanac koji je slavio na Vimbldonu i više neće morati da se suočava sa nezdravim imperativom pobede. To nije zanemarljiv faktor, pogotovo što Endiju odgovora sve ostalo u vezi sa Vimbldonom.

3. Zdrav je. Napokon Mari može da se koncentriše isključivo na tenis. Operacija leđa krajem 2013. godine odrazila se na celu sledeću sezonu, a pauza zbog povrede uticala je i na pad samopouzdanja. Otuda smo viđali mnogo slabije partije, ’tavorio’ je praktično cele 2014. godine i mnogi su se pitali da li će se ikada vratiti u vrh. Ove sezone videli smo da Mari može da igra izvrsno i na šljaci kada ga leđa ne muče, u Melburnu je ponovo došao do finala, a trofej na Kvinsu idealna je najava Vimbldona.

4. Jedna, ali velika boljka ostaju mečevi sa najjačima, mada ta priča ima i svoju drugu stranu. Endi je dobio Nadala u Madridu, uz ogradu da je Rafa trenutno daleko od svog maksimuma, dok sa Federerom nije ni igrao ove sezone. Novak Đoković i dalje je planina na koju Mari pokušava da se popne, i to traje nepune dve godine, pošto je od srpskog tenisera izgubio u osam poslednjih mečeva. Međutim, na Vimbldonu se igra na jedinoj podlozi koja po prirodi više odgovara Endiju. Dobio je oba okršaja sa Novakom na travi, i to u dva vrlo važna meča – na Olimpijskim igrama u Londonu bilo je 7:5, 7:5, a godinu dana kasnije u finalu Vimbldona rezultat je glasio 6:4, 7:5, 6:4. Upravo to može da mu pomogne i sa psihičkog aspekta u pripremi najvažnijih okršaja.

5. Serveri u krizi. Teniseri koji umnogome igru baziraju na servisu ne dolaze na Vimbldon u zadovoljavajućoj formi. Tu se pre svega misli na Marina Čilića – činilo se da je Garos najava boljih izdanja, ali je potom hrvatski teniser u Štutgartu i na Kvinsu gubio od Troickog. Miloš Raonić, prošlogodišnji polufinalista, na Kvinsu se vratio na teren posle mesec dana pauze zbog povrede i izgubio je u četvrtfinalu od Simona, dok je Nik Kirjos u krizi i okončao je saradnju sa dugogodišnjim trenerom na manje od nedelju dana do početka trećeg Gren slem turnira u sezoni.

U fazi lutanja i dalje je i Grigor Dimitrov, koji je prošle godine izbacio Marija na Vimbldonu, a i učešće Žo-Vilfreda Conge pod znakom je pitanja. Logično, takva situacija ne pogoduje samo Mariju, nego i njegovim najvećim suparnicima – spomenutima, Đokoviću i Federeru.

6. Trougao Đoković-Federer-Mari. Novak je doživeo bolan poraz na Rolan Garosu, ali je u prošlosti dokazao da može da se oporavi dovoljno brzo – prošlosezonski Vimbldon najbolji je primer. Đoković ponovo nije igrao nijedan turnir između Pariza i Londona, pa će u prvoj nedelji Vimbldona svi još budnije pratiti Novaka i procenjivati da li je uspeo da ostavi razočaranje iza sebe.

Istina je da se to govori godinama, ali predstojeći Vimbldon jedna je od poslednjih šansi za Rodžera Federera da osvoji 18. Gren slem trofej. Prošle godine bio je vrlo blizu, a i sada dolazi na Vimbldon odmoran i lepo raspoložen posle novog trijumfa u Haleu.

Taj trio svakako ima najveće šanse za trofej i zato će žreb biti izuzetno važan – i Novak i Rodžer sigurno će želeti da izbegnu Marija u polufinalu. Druga opcija jeste Stan Vavrinka, koji iza sebe doduše ima blistav Rolan Garos, ali na travi nikada do sada nije bio ozbiljan faktor i nije igrač koji pruža vrhunske partije u kontinuitetu.

Uprkos ranom porazu na Kvinsu, čini se da su Nadalova kolena ponovo zdrava i da može da se bori sa niskim loptama i svime ostalim što trava nosi. Zato dvostrukog šampiona ne bi trebalo olako otpisivati, pogotovo ako uspe da pregura prvu nedelju, a iz drugog plana vrebaće Berdih i Nišikori.

Komentari / 0

Ostavite komentar