Ivanoviću produžen pritvor još dva mjeseca

Euleks je donio odluku o produženju pritvora za još dva mjeseca Oliveru Ivanoviću, predsjedniku Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", saopšteno je iz ove inicijative.

Srbija 26.06.2015 | 16:30
Ivanoviću produžen pritvor još dva mjeseca

"Odlukom Euleksovog sudije o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću za još dva meseca nismo iznenađeni, ali smo duboko razočarani", navodi SDP.

U SDP-u tvrde da se uvažavaju i ispunjavaju samo zahtjevi i želje tužioca, a ne garancije koje je Vlada Srbije dala za Ivanovića i ostale optužene Srbe, i "dokaze" u vidu iskaza brojnih svjedoka optužbe koji nisu ništa ni vidjeli ni čuli od onoga što tužilac stavlja na teret Ivanoviću.

"Razočarani smo što se sudski postupak oteže u nedogled, što sudsko vijeće istrajava u saslušanju svjedoka koji nemaju šta da kažu i što će prihvatiti zahtijev tužioca da se broj takvih `svjedoka` poveća", navode iz SDP-a.

Iz SDP-a konstatuju da je očigledno da odugovlačenjem postupka tužilac pokušava da obeshrabri optužene, a istrajavanjem na produženju pritvora pokazuje koliko je iluzorno vjerovati u poštivanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na odbranu sa slobode.

SDP izražava sumnju u kredibilitet zaštićenih svjedoka i poziva predstavnike Euleksa da "stave tačku" na farsu od montiranog i politički motivisanog sudskog postupka protiv Olivera Ivanovića i još četvorice Srba.

Ova stranka poziva Euleks da konačno pokaže da je cilj njihove misije vladavina prava, koja podrazumijeva i poštovanje osnovnih ljudskih prava - prava na odbranu sa slobode.

SDP zaključuje da je "svima jasno", pa i tužiocu, da je Ivanović nevin.

"Za njega je garantovala i Vlada Srbije, desetine hiljada građana svojim potpisima, brojne ugledne ličnosti iz međunarodne zajednice", navode iz SDP-a i traže da se Ivanoviću odmah omogući odbrana sa slobode, a odluka o produženju pritvora obrazloži pravnim činjenicama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

carli

26.06.2015 19:23

Da je Albanac u Srbiji davno bi ga pustili.

ODGOVORITE