Pokrenuta inicijativa za prodaju "Telekoma"

Pokrenuta je inicijativa za privatizaciju državnog telekomunikacionog preduzeća "Telekom Srbija". Vlada je formirala i radnu grupu za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za ulaganje u Železaru "Smederevo".

Srbija 25.06.2015 | 20:38
Pokrenuta inicijativa za prodaju "Telekoma"

Vlada Srbije je obavezala Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju da sprovedu privatizaciju "Telekoma", navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Najveći akcionar "Telekoma" je država Srbija sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni "Telekoma".

Vlada Srbije je ranije odabrala "Lazard Freres SAS" za privatizacionog savetnika za "Telekom Srbija", sa obavezom da u prvoj fazi, do početka juna, uradi procenu vrednosti, ekonomsku i pravnu analizu, analizu tržišta, predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije.

Pre četiri godine procena je bila da "Telekom" vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač, "Telekom Austrije" ponudio je 1,1 milijardu evra.

Vlada je formirala i radnu grupu za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za ulaganje u Železaru "Smederevo". Kako se navodi u saopštenju, za predsednika te radne grupe imenovan je ministar privrede Željko Sertić.

Vlada Srbije je potpisala 21. marta sa holandskim "HPK inženjeringom" ugovor o upravljanju Železarom "Smederevo".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

25.06.2015 19:36

Preduzeća tipa "Telekoma" prodaje vlast koja je do daske nesposobna.

ODGOVORITE
Name

cx

25.06.2015 21:49

Ili je lopovska.

ODGOVORITE
Name

Boki

26.06.2015 07:54

Koja budala prodaje zlatnu koku?

ODGOVORITE