Umro poznati fotoreporter Branislav Backović iz Loznice

Na Internom odeljenju lozničke bolnice, u utorak uveče je, u 64-oj godini preminuo Branislav Backović Backo, nekadašnji urednik fotografije u „Lozničkim novostima", višegodišnji fotoreporter „Večernjih novosti", majstor fotografije, dobitnik više od 200 priznanja na izložbama širom Srbije i sveta.

Srbija 24.06.2015 | 13:48
Umro poznati fotoreporter Branislav Backović iz Loznice

Pre nekoliko dana, nagrađen je povodom Dana Loznice, Plaketom, jednim od najviših prizanja, njegovog rodnog grada, kom je poklonio svoje stvaralaštvo, delajući, bukvalno, do poslednjeg daha.

Srce Backovo, kao i mnoga druga, danas, nije izdražalo „redove čekanja" beogradske bolnice za kardiovaskularne bolesti „Dedinje". U Loznici mu, kako se ispostavilo, nije bilo pomoći. Izdahnuo je, nedugo posle posete sina, pun optimizma u život, bez obzira na dijagnozu, vedar, lepo nasmejan, što mu je bilo svojestveno, ubeđen da će već sutra biti nade za njega.

Divan čovek, omiljeni loznički Backo, kod starih i mladih, vrstan fotorepoter ali i čovekoljubac, ostaće zapamćen kao redak predantan i vredan hroničar, svog grada i kraja, ali i RS, gde je, često, bio na novinarskim zadacima. Ponosan je bio na svoju porodicu, sina Dušana, koji je stasao u vrsnog TV novinara, kćerku Ivanu i suprugu Vericu, kao i na svoje pretke po očevoj liniji iz Crne Gore i majčine iz Loznice.

Brano Backović biće sahranjen danas u petak, u 15 časova, na lozničkom groblju.

V. M.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

laki

24.06.2015 12:08

Laka ti zemlja moj Brane.

ODGOVORITE
Name

Željko Šapurić - Nikšić

24.08.2015 17:55

Bila mi je velika čast, što sam te poznavao i što sam bio prijatelj sa tobom. Ostaćeš među svojim kolegama upamćen kao čovjek velikog srca.

ODGOVORITE
Name

Željko Šapurić - Nikšić

25.08.2015 17:07

Iznenadnom smrću Branislava Backovića, novinska fotografija Srbije i Crne Gore doživjela je nenadoknadiv gubitak, baš u momentu kada je naš dragi Backo bio na vrhuncu svoga rada iz oblasti umjetničke i novinske fotografije. Bio si ponajbolji među svima nama. Uznenadna smrt te ugrabila i vječno otela iz naših redova, ali nije, niti će ikada iz naših sjećanja. Počivaj u miru, a tvoj lik i tvoje djelo - živjeće vječno.

ODGOVORITE