Važno je da su svi nivoi vlasti funkcionalni

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da je veoma značajno da postoje funkcionalne entitetske vlade, Savjet ministara BiH i parlamentarne većine da bi se mogle provesti reforme, te ističe da u narednom periodu očekuje stabilnu situaciju.

Bosna i Hercegovina 19.06.2015 | 18:50
Važno je da su svi nivoi vlasti funkcionalni

Crnadak očekuje i da će u najskorije vrijeme biti postignut dogovor u vezi sa reformskom agendom, kao i da će vrlo brzo biti usaglašen mehanizam koordinacije.

"Krajnje je vrijeme da o tome imamo dogovor. Ne treba tražiti krivca, ni u koga upirati prstom, nego da se usaglasimo šta ćemo raditi i da konačno počnemo raditi", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci gdje je održao predavanje polaznicima Škole za mlade političare BiH o temi "Regionalna diplomatija - mogućnosti i prepreke".

On ne zna da li je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala reformsku agendu, ali očekuje da će sastanak premijera Srpske sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom pomoći da ta priča bude privedena kraju i da se postigne usaglašenost.

Crnadak je istakao da nije potrebna euforija u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, jer je taj dokument samo osnova za veliki rad koji predstoji.

"Nisam pesimista i nadam se da ćemo biti dovoljno pametni u BiH da nađemo zajednički jezik i da uradimo stvari koje će omogućiti da se bolje živi u Banjaluci, Sarajevu ili bilo kojem drugom gradu u BiH", naglasio je Crnadak.

On je naveo da je na predavanju, kojem su prisustvovali mladi iz 12 političkih partija iz Republike Srpske i FBiH, osjetio prisustvo snažnog evropskog duha, ali i pozitivne kritičnosti prema onome što čeka BiH na evropskom putu.

Crnadak očekuje da mladi budu podstrek svima koji rade na poslovima evropskih integracija u BiH, te da se što više uključe kako u političke, tako i društvene procese.

Izražavajući žaljenje što predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nije posjetio BiH, Crnadak je rekao da je ta posjeta trebalo da bude posljedica poziva sva tri člana Predsjedništva BiH, ali da se nada da će razvoj dobrih odnosa, iako ovim usporen, vrlo brzo biti nastavljen.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

vss

19.06.2015 16:55

Gospodine, kakvo je vaše radno iskustvo prije nego ste postali ministar inostranih poslova BiH?

ODGOVORITE
Name

Krnjin

19.06.2015 17:20

Radno iskustvo, zar je to potrebno u zajedničkim institucijama BiH, evo na primer Boris Jerinić je zamjenik ministra odbrane a po profesiji je teolog (sveštenik)

ODGOVORITE
Name

Crnadak

19.06.2015 17:21

Ja sam profesionaln politicar i sve znam!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

19.06.2015 17:57

Šefe ti stvarno nisi dobar s glavom kad možeš izjaviti da su svi nivoi vlasti funkcionalni. A nigdje ništa ne funkcioniše, ama baš ništa.

ODGOVORITE
Name

Darko Banjac

19.06.2015 18:00

Ja bi bio bolji ministar

ODGOVORITE
Name

pušiona

19.06.2015 18:41

Banjac, ti si svoje završio.

ODGOVORITE