SP 1987. - 2015., sličnosti...Ma, biće momci prvaci svijeta!

Ponavlja se 1987. godina i finale sa Nemačkom! Niko nije davao Jugoslaviji previše šansi na Svetskom prvenstvu za mlade 1987. godine u Čileu, ali tada su Mijatović, Prosinečki, Šuker, Štimac, Brnović, Boban, Leković i ekipa, ipak odoleli svim preprekama i neverovatnim igrama se popeli na krov sveta!

Fudbal 19.06.2015 | 10:30
SP 1987. - 2015., sličnosti...Ma, biće momci prvaci svijeta!

Danas, neki novi klinci, ali klinci koji su konačno pokazali kako se igra za nacionalni dres. Klinci koji su konačno dali nadu da postoji budućnost za naš fudbal. Klinci koji su vratili ponos ovoj zemlji!

Jugoslavija tada nije izgubila niti jedan meč na putu do finala, dok su se "orlići" okliznuli tek u prvom kolu, nakon čega su pokazali da će zaista izrasti u neverovatne pobednike!

Kada bi uporedili tadašnju generaciju sa ovom, lako je zaključiti da se neke stvari jednostavno i previše podudaraju.

Dragoje Leković i Predrag Rajković

Majstori za penale! Rajković je na turniru pokazao da ima neverovatan osećaj za odbranu jedanesteraca, a to je bila i jedna od odlika Lekovića. Crnogorski golman je upravo u finalu Mundijala 1987. godine, obranio prvi penal Nemcima i tako doneo prednost, koja je kasnije bila i odlučujuća. S druge strane, Rajković je trenutno najbolji golman prvenstva, sa 20 odbrana i samo tri primljena gola!

Davor Šuker i Ivan Šaponjić

"Kad je teško, Šuker", to je bio moto svih Jugoslovena tokom nezgodnih utakmica, a iskusni špic je uvek postizao golove kada je to bilo potrebno. Šuker je na kraju završio kao drugi najbolji strelac takmičenja, sa šest golova. Ista stvar je i sa Šaponjićem, koji je izgleda profesionalac za rešavanje utakmica u poslednjim minutima. Prvo je tu uradio protiv Mađarske, a sada i protiv Malija. Šaponjić je ukupno upisao dva gola na ovom takmičenju.

Predrag Mijatović i Andrija Živković

"Šmeker" koji je imao toliko jak udarac da su se protivnici plašili da ga blokiraju, bio je Predrag Mijatović. Istina da se i dalje trese ona čuvena prečka, ali ni to nije umanjilo kvalitet koji je on pokazivao godinama u dresu Jugoslavije i Real Madrida. Andrija Živković je prirodni par za crnogorskog špica, s obzirom na to da je uvek opasan sa loprom u nogama i uvek ubitačan po protivnički gol. I on se upisao u listu strelaca protiv Malija.

Branko Brnović i Milan Gajić

Stubovi odbrane, koji su podjednako opasni kada krenu u napad. Gajić umalo nije presudio Maliju pre produžetaka i to strahovitim udarcem sa ivice šesnesterca koji je završio na mesto gde se spajaju prečka i stativa. Branko Brnović je takođe bio neverovatno opasan tokom Svetskog prvenstva 1987. godine, pa je jugoslovenski štoper dao čak tri gola!

Komentari / 0

Ostavite komentar