Samuel Žbogar ima rješenje za most u Kosovskoj Mitrovici

Specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar je učesnicima tehničkog dijaloga u Briselu predočio način da se prevaziđe spor oko mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Srbija 18.06.2015 | 10:30
Samuel Žbogar ima rješenje za most u Kosovskoj Mitrovici

To je saopštila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

"Žbogar je kao predsedavajući radne grupe za most obema stranama predočio tehničku procenu i dao sugestije za prevazilaženje problema", navela je Kocijančič u saopštenju za medije, ne ulazeći u detalje Žbogarovih predloga.

Tehnički dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u kome beogradsku stranu predvodi direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a prištinsku potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri počeo je u ponedeljak razgovorima o telekomunikacijama, a u utorak i srijedu glavna tema je bio most preko reke Ibar koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

Na tom mostu su kosovski Srbi postavili žardinjere i proglasili "Park mira", dok prištinska strana traži da se park ukloni jer ometa slobodno kretanje između dva dela grada.

Učesnici u dijalogu nisu juče davali izjave za medije, a Đurić je optužio Tahiri da neodmerenim i netačnim izjavama o toku razgovora ometa proceš normalizacije i zatražio od predstavnika EU da tome stanu na put.

Kocijančič je najavila da će se razgovori o mostu nastaviti u ponedeljak, 22. juna, a dan kasnije bi u Briselu trebalo da se sastanu predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa.

U međuvremenu, radne grupe će u sedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu razgovarati o drugim temama, kao što su energetika i telekomunikacije, stoji u saopštenju.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

707

18.06.2015 11:05

Naravno da treba ukloniti "Park mira"...samo još malo treba sačekati da se Kina probudi i pritisne Ameriku...poslije toga će srpska vlast omugućiti svima da se normalno kreću po Kosovu

ODGOVORITE
Name

za 707

18.06.2015 12:27

LAKO JE ALBANCIMA SA SRBIMA ONDA NASTUPA BRATSTVO I JEDINSTVO.

Name

re za 707

18.06.2015 15:36

Idemo ponovo sve iz pocetka,istorija se ponavlja.Crvene marame i plave kapice a sve uz pesmu, ... mi ti se kunemo.

Name

dadada

18.06.2015 12:14

Treba ga srušiti kao u Mostaru pa izgraditi stariji.

ODGOVORITE