"Hapšenja - podrška rezoluciji o Srebrenici"

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da hapšenje jednog od komandanata OVK Ramuša Haradinaja, koji u Tužilaštvu Srbije ima debeo kriminalni i zločinački dosije, kao i nedavno hapšenje ratnog komandanta muslimana u BiH Nasera Orića, ima za cilj instrumentalizaciju pravde u svrhu podrške "nakaradne rezolucije o Srebrenici".

Republika Srpska 17.06.2015 | 22:42
"Hapšenja - podrška rezoluciji o Srebrenici"

On je podsjetio da je Hag svojevremeno amnestirao ova dva zločinca, a sad ih oni navodno hapse da bi Srbi dobili iluziju da zapadne filijale pošteno postupaju i prema onima koji su činili zločine nad Srbima.

"Žele da pošalju poruku da su procesuirani, a mi vrlo dobro znamo da će i Orić i Haradinaj biti pušteni. Žele da zamajavaju Srbe i srpsko javno mnjenje da bi nam lakše 'poturili' rezoluciju o Srebrenici i sa druge strane svjetskoj javnosti stvorili predstavu da Srbi pričaju da je sve upereno protiv njih, a eto mi hapsimo i one koji su se ogrešili o njih", kaže Anđelković.

On smatra da su ova dva slučaja dio prljave igre koju su Srbi već imali priliku da vide i dodaje da je Zapad u svojim scenarijima pragmatičan i spreman da učini sve da pogura rezoluciju o Srebrenici.

"Da bi pogurao rezoluciju o Srebrenici, Zapad bi bio spreman da žrtvuje i Orića i Haradinaja. To su ipak mali igrači na geopolitičkoj karti. Oni su totalno nebitni i topovsko meso", smatra Anđelković.

On dodaje da je suština svega udar na Srbe preko rezolucije i stvaranje jedne dimne zavjese koja to prikriva.

Anđelković ističe da je za Zapad važno iz geopolitičkih razloga da sruši vlast u Banjaluci i oslabi Republiku Srpsku i radi toga je spreman da sve žrtvuje.

"Šta za Zapad znače dva komandanta muslimana i Albanaca kada su svojevremeno i sami muslimanski ekstremisti koji su bili povezani sa Zapadom bili u stanju da žrtvuju na stotine muslimana i insceniraju čitavu stvar oko Srebrenice. Bili su spremni da ljude natjeraju u proboj da bi stradali, pa da bi prikazali da su likvidirani. Šta za njih znače dva komandanta", upitao je Anđelković.

On je istakao da Srbi treba da se usredsrede na to kako spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici.

"Najvažnije je da Banjaluka i Republika Srpska - zvanično, ako treba i Beograd - zvanično, za podršku protiv rezolucije koja ima za cilj slabljenje srpskog faktora zatraže podršku od Moskve, ali i Kine, koju ne treba zanemariti kao velikog igrača", poručio je Anđelković.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nemanja

17.06.2015 17:38

Slazem se , sa gospodinom.

ODGOVORITE
Name

р.с.

17.06.2015 18:07

Та резолуција је кукавичије јаје...

Name

Sudija

18.06.2015 03:24

Zapad je krenuo u svoje samounistenje. Izgleda da se biblijska prorocanstva moraju ostvariti i da se nikako ne mogu izbjeci.

Name

bektic

18.06.2015 08:40

Boze svasta...lud covjek!

Name

Alija

17.06.2015 18:21

Ja se ne slazem sa ovim politickim analiticarom.

ODGOVORITE
Name

loli

17.06.2015 19:50

SVE JE OVO VUCIC DONIO IZ AMERIKE I REZOLUCIJU I DOZVOLU DA KAO FOL UHAPSI ZLIKOVCE. E MOJ VUCICU, PROVIDAN SI ...

ODGOVORITE
Name

Ranko

17.06.2015 22:40

Odavno nisam procitao realniju analizu. Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Deni

18.06.2015 06:56

Treba pitat Galijasevica sta on misli o ovome.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

18.06.2015 11:19

Gospodine analiticar bio bi elementarni red da prihvatite cinjenicu da smo mi Bosnjaci narod muhamedanske vjere,da se tako osjecamo.Imamo svoj jezik,pismo i vlastiti identitet.Kada pisete muslimani(malo m),mislite na nas kao vjersku skupinu,a ne priznajete nas kao konstitutivan narod u BiH.Bilo bi dobro da procitate Ustav BiH iz Dejtona.Vi ili ne znate koji narodi zive u BiH ili ste zlonamjerni?Zato je Vasa analiza u startu pristrasna i subjektivna.

ODGOVORITE
Name

Mure

20.06.2015 23:22

Svaka ti cast