Analiza: Miha i Milan - šta će izroditi brak iz koristi?!

Srbin je pred najvećim izazovom u karijeri koja do sada nije bila impresivna.

Fudbal 19.06.2015 | 00:00
Analiza: Miha i Milan - šta će izroditi brak iz koristi?!

Filipo Inzagi je smenjen, Milan u novu eru ulazi sa Sinišom Mihajlovićem.

U Milanu su shvatili da se od jeftine ljubavi ne živi. Iskoristili su legende kao kišobran za sve loše što je rađeno u klubu i potrošili ih kao toalet papir. Poigrali su se sa Sedorfom, isto su uradili sa Inzagijem na krilima priče o ljubavi i šampionskom DNK. Velikani iz Ančelotijeve ere su unapred bili osuđeni na neuspeh. Surova sudbina za ljude koji su Milanu doneli mnogo toga. Galijani ih je nemilosrdno iskoristio da sakrije svoje greške.

Sa onim što su imali na raspolaganju, Sedorf i Inzagi nisu ni mogli ništa da urade. Milan je imao tim baš za ona mesta koja su i osvojena na kraju sezona. Drugačija očekivanja su bila iluzija. Sada će Siniša Mihajlović imati sve ono što oni nisu. Bio mu je potreban veliki klub pošto mu je klupa Intera o kojoj je sanjao nekoliko puta izmakla. Jedna večera u Berluskonijevoj vili je bila dovoljna da se preko noći zaljubi u Milan iako je u decembru 2013. godine bio poprilično siguran da neće sebi dozvoliti da u karijeri trenira Partizan, Romu i Milan. Zato Mihajlovićev staž u Milanu neće imati nikakve premise ljubavne priče.

On i Milan su pakt sastavljen od ogromne ambicije. Milan hoće u vrh, a Mihajlović da dokaže da može da napravi nešto veliko. U njegovoj trenerskoj biografiji nema argumenata zašto bi bio idealan da posrnulog velikana vrati u borbi za torfeje.

Dva ozbiljna zadatka - Fjorentina i reprezentacija Srbije - završena su fijaskom. Sve priče o tome da je taman bio na pragu da nešto uradi, padaju u vodu. O treneru sude rezultati, a Mihajlović ih nije imao ni u Firenci, ni na klupi Orlova. Srbiju je na pola trke za Brazil lično on eliminisao svojim samoubilačkim instinktima, a nije joj ostavio ništa ni kao zalog za budućnost što pokazuje i vreme. Uteha mu je da su svi sledeći bili gori od njega. U Firenci je Montela kasnije pokazao koliko je moglo bolje. Pre toga je Miha imao otkaz u Bolonji i sjajnu misiju u Kataniji.

Sampdorija je bila zlatna sredina, spasao ih je ispadanja i doveo ih u Evropu. Ali ni to ne spada u rang svetskih čuda. Gradski rival Đenova je sa skromnijim timom igrala bolje i osvojila više bodova. Biti ispred ovako oskaćenih Milana i Intera ove sezone baš i nije neki poseban podvig. Osim u očima ljudi iz milanskih velikana koji su izgubili dodir sa realnošću.

Mihajlović je bio na ivici selidbe u Napulj, poziv iz Milana ga je zatekao na pola puta. Nije se dvoumio. Niko normalan ne bi otišao kod ludih Napolitanaca pre nego u utegnuti Milano. Uveren je da je prerastao Sampdoriju iako dosad pod pritiskom nije funkcionisao. Milan je dvogodišnjim ugovorom pokazao da mu ne veruje slepo, ali da je dobar i on kada se zvezde poput Ančelotija ili Klopa nedodirljivi ciljevi.

Navijači Milana su mu brzo zaboravili Interovu prošlost. Takve stvari se u Lombardiji lako opraštaju, nije kao na jugu. Dobio je podršku 67 odsto navijača u anketi.

Mihajlović je karakter koji nikada neće tražiti krivca u nekom drugom. Gotovo mazohistički je primao i metke za nesposobnog Toleta Karadžića, pa je kao takav idealan materijal prevejanom tandemu Berluskoni - Galijani.

Oni su odgovornost sprali tako što su našli sponzora iz Tajlanda sa čijim parama će juriti po Evropi u potrazi za igračima. Srpski stručnjak je već dobio Džeksona Martineza. Ibrahimović, Humels, Godin, Miranda, Luiz Adrijano, Kondogbija, Arda Turan i još neka imena su u opticaju. Neće svi doći, ali neki bi trebalo. U odnosu na ispušene lule poput Esijena, Aleksa i kompanije koje su uvaljane Sedorfu i Inzagiju, Mihajlović će imati konkretnu podršku u transfer politici.

Očekuje se da on pre svega sredi svlačionicu koja je ove godine izgledala kao raštimovani bend u kojem je svako mislio da je prva violina. Zna i on šta će smeti, a šta ne. Pogotovo ako dođe Ibra. U Sampdoriji je morao da pravi kompromis zbog Etoa, u Milanu će imati nekoliko takvih.

U prednosti je i što nasleđuje Milan koji ne može gore od onoga na šta je navikao navijače u prethodne dve sezone. Dolazak novih akcioniara je sredio situaciju u klubu tako da će Galijani biti pod manjim pritiskom, a to je uvek dobro za svakog trenera. Ne valja kada je siva eminencija pod pritiskom i kada se traži njegova odgovornost. Obično trener plati ceo ceh.

Sa Juventusom će biti nemoguće ući u trku, ali su zato svi ostali gori nego prošle sezone. Roma je u slobodnom padu, na Interovoj klupi sedi Mančini što je dovoljan argument, Napoliju će biti potrebno vreme da se oporavi, Lacio nije toliko porastao da mu se unapred veruje.

Uz makar polovinu pojačanja koji se pominju, Mihajlović će morati da Rosonere vrati u Ligu šampiona. Sve ostalo će biti neuspeh i značiće razvod braka iz koristi. Nešto slično je probao Ančeloti u Juventusu, znamo svi kako se završilo.

Komentari / 0

Ostavite komentar