Analiza: Put do finala ''Orlića'' - Poraz od Urugvaja i tri drame!

Nije sve krenulo kao iz bajke, ali su naši omladinci pokazali nešto što do sada nije krasilo srpske fudbalere - veru, želju i borbenost do fanatizma u dresu nacionalnog tima, uz znanje. Zato se izabranici sjajnog selektora Veljka Paunovića nalaze u finalu Mundijalita i igraće protiv vršnjaka iz Brazila (subota, sedam ujutru) za svetski tron.

Fudbal 17.06.2015 | 23:45
Analiza: Put do finala ''Orlića'' - Poraz od Urugvaja i tri drame!

"Orlići" su takmičenje na Novom Zelandu otvorili nesrećnim porazom od Urugvaja (0:1) na startu grupe D, ali nisu klonuli duhom. Umesto toga, što je bio običaj nekih prethodnih generacija, usledilo je buđenje, i to kakvo. Očitali su lekcije Meksiku i Maliju, i kao prvi iz grupe "smrti" prošli u osminu finala.

A, na početku nokaut faze prva od tri drame do finala. Gubili su do 91. minuta, a opet su bili bolji. Ali, umesto da padnu - postigli su gol, baš tada, u sudijskoj nadoknadi vremena, kada su ih već svi otpisali. Zatim su odmah ostali sa igračem manje, a ipak hrabro nastupili i u produžecima. I, na kraju, kada se drhti od strepnje, jurišali su ka golu protivnika i opet mu zatresli mrežu.

Tako su naši omladinci napravili podvig u osmini finala i uz gol Šaponjića u 91. minutu, te autogol Talabera u 119, eliminisali Mađarsku pobedom od 2:1, kada se "nebo opet otvorilo".

Onda četvrtfinale, Amerikanci i nova drama, a sličnim raspletom. "Orlići" su još jednom pokazali kako se bori za nacionalni tim i da se ljudi u Srbiji sa razlogom bude u cik zore.

Ne igraju fudbal kako to činimo poslednjih 15 godina, već na neki svoj, trijumfalan način. Protiv SAD su pokazali znanje, strpljenje i šampionsku krv. Mreže su mirovale 120 minuta, da bi posle čudesnog penal ruleta (6:5) prošli među četiri najboljih na svetu kao jedina evropska selekcija.

I u borbi za finale senzacija Mali, koji je prethodno eliminisao Nemačku, jednog od glavnih favorita za titulu. Žestoka bitka vodila se u Oklandu na Novom Zelandu, vođstvo "orlića", pa izjednačenje, prečka, promašaji i veliko slavlje.

Ivan Šaponjić je u šestom minutu prvog produžetka zatresao mrežu za velikih 2:1, za finale, za megdan sa Brazilom!

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Гојко, Република Српска

18.06.2015 19:52

Момци цијела Република Српска је уз Вас !!!!

ODGOVORITE