Kvins: Pobjede Stana i Marija, ISPAO Nadal!

Rafael Nadal ispao je već u prvom kolu turnira na Kvinsu, pošto je bolji od njega bio Aleksandr Dolgopolov sa 6:3, 6:7 (6-8), 6:4. Osvajač Rolan Garosa Stan Vavrinka uspešno je započeo sezonu na travi – pobedom nad Nikom Kirjosom 6:3, 6:4 u prvom kolu na Kvinsu.

Tenis 17.06.2015 | 11:40
Kvins: Pobjede Stana i Marija, ISPAO Nadal!

Posle osvojenog trofeja u Štutgartu, Nadal je naleteo na raspoloženog Ukrajinca – činilo se da će uspeti da izvuče trijumf, imao je brejk viška u trećem setu, ali je Dolgopolov osvojio četiri gema u nizu i plasirao se u drugu rundu. Njegov sledeći rival biće Giljermo Garsija-Lopes iz Španije, koji je eliminisao zemljaka Anduhara.

Ukrajinac je poznat kao izuzetno talentovan teniser, ali sklon oscilacijama – to se u ovom meču apsolutno nije moglo videti, pošto nije imao niti jedan pad u igri.

Počeo je fenomenalno – u drugom gemu Nadal je imao 40:15, ali je Dolgo vezao četiri poena, od toga tri vinera forhendom, i došao je do brejka.

Nastavio je sa prepoznatljivim, ravnim i agresivnim udarcima, samo malo se unervozio u gemu u kojem je servirao za set, ali prvi servis funkcionisao je besprekorno, pa je Ukrajinac poveo sa 6:3.

Nadal nije dobijao nikakve šanse u gemovima na servis rivala, tako da je drugi set više ličio na sudar dva igrača koji se uglavnom oslanjaju na servis.

Niti jedna brejk lopta, a onda velika drama u taj brejku – Nadal je spasao meč loptu, a onda je bekhend volejom sa mnogo osećaja došao do set lopte, koju je odmah iskoristio, 8:6 u taj brejku i 1-1 u setovima.

Kao što se možda i očekivalo, Dolgopolovu je malo popustila koncentracija početkom trećeg seta – u trećem gemu na 30:30 je odlično izgradio poen forhend paralelom, ali je Nadal kaznio nedovoljno dobar volej.

Prva brejk lopta za Rafu u meču posle 100 minuta igre i odmah je koristi, pošto je Dolgova forhend paralela završila dva-tri milimetra u autu.

Pretpostavljalo se da će, kao i mnogo puta do tada, Dolgopolov pasti, ali ovoga puta to nije bio slučaju – ponovo je ’pronašao’ ravne udarce iz prvog seta, koristio je apsolutno svaku priliku i igrao sve ključne poene bolje od Nadala.

Vratio je brejk za 4:4, potom u narednom gemu spasao tri brejk lopte, a onda je novim brejkom, pasingom iz forhenda došao do velikog trijumfa.

Posle pet uzastopnih poraza, to je druga Aleksandrova pobeda u nizu nad Nadalom, posle Indijan Velsa prošle godine.

Mladi Australijanac nije pružio ozbiljan otpor, pa je Stan lakše nego što rezultat pokazuje došao do trijumfa.

"Uvek uživam kad se vratim ovde, već sam zadovoljan svojim nivoom igre. U Parizu sam imao dve neverovatne nedelje, meč karijere protiv Novaka, ali znam koliko je teško početi novi turnir. Sve se vraća na nulu“, rekao je Vavrinka, koji će se u drugoj rundi sastati sa Kevinom Andersonom, koji je u tri seta eliminisao Lejtona Hjuita.

Endi Mari nije blistao, ali je pobedio Lua sa 6:4, 7:5 i sada ga čeka Fernando Verdasko.

Osim eliminacije Nadala, iznenađenja nije bilo – branilac titule Grigor Dimitrov preokretom je savladao Kverija, a trijumfe su ostvarili i Simon, Miler...

Kvins, prvo kolo:
Izner – Donaldson 7:6, 6:4
Vavrinka – Kirjos 6:3, 6:4
Miler – Južni 6:7, 6:4, 7:6
Troicki – Matje 7:6, 1:6, 6:4
Dimitrov – Kveri 4:6, 6:3, 6:4
Dolgopolov – Nadal 6:3, 6:7, 6:4
Simon – Gofan 6:7, 7:5, 6:2
Kokinakis – Šardi 6:7, 6:2, 6:4
Mari – Lu 6:4, 7.5

Komentari / 0

Ostavite komentar