Tajkuni koji ne plaćaju porez Srbiji

Najveći poreski dužnik među privatnim firmama u Srbiji je „Monus“ Predraga Rankovića Peconija.

Srbija 17.06.2015 | 09:05
Tajkuni koji ne plaćaju porez Srbiji

"Monus", čiji je zvanično vlasnik Stanko Tomović, iako se ova firma povezuje sa Rankovićem, sa poreznicima je potpisao ugovor o reprogramu duga vrednog 2,17 milijardi dinara, tako da svakog meseca izmiruje svoje redovne obaveze i deo godinama neplaćenog duga.

U toj fabrici za "Blic" kažu da redovno izmiruju obaveze i da su u poslednjih pet godina na ime poreza platili državi čak 350 miliona evra.

Na spisku najvećih poreskih dužnika, prema podacima Poreske uprave Srbije na dan 31. mart 2015, primetan je manji broj tajkuna, ali su njihova imena i dalje prisutna. Miroslav Bogićević, nekada neprikosnoveni broj jedan, smanjio je dug i lidersku poziciju ustupio Peconiju. 

"Mera invest", firma sina Miroslava Miškovića Marka, sve više duguje. Iz te firme za "Blic" su ponovili da dug ne postoji i da se spor oko toga vodi pred nadležnim institucijama. Na spisku je i čuveni Milojko Damjanović, vlasnik "Lola Livnice", rekorder po iznosu neplaćenih poreza i doprinosa za svoje radnike. On, prema nezvaničnim proračunima, svakom svom zaposlenom duguje po 3,6 miliona dinara.

Među sportskim klubovima najveći dug ima FK Smederevo - 2,3 miliona evra. FK Partizan je dug s početka godine od 1,58 miliona evra smanjio za dve trećine, dok je FK Crvena zvezda obaveze prema državi sveo na oko 180.000 evra.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tole

17.06.2015 10:15

Djuric i Boska,sve jasno.

ODGOVORITE
Name

Ovaj Peconi

17.06.2015 10:35

Peconi je klasican mafijas, i to svi znaju. Porez nije placao jer ga je stitio drzavni vrh Srbije. Sad su ga, kao nesto, stisli zbog Vucica, ali vidjecemo koliko ce to trajati. Jedini je koga nema kao optuzenog ni u najnovijoj hajci protiv "tajkuna", ili i ako ga ima (fabrika vjestackog djubriva) sve se nekako, a znamo kako i zasto, smiri. Sta mislite zasto

ODGOVORITE
Name

Планоје

17.06.2015 19:08

Ако поштено радиш тј.на време и коректно платиш добављаче,раднике и наравно државне приходе газди остане за добар живот,тек трећа генерација након газде може бити у класи евро милионера. Брзо богаћење сигуран знак нелегалног пословања.

ODGOVORITE