Muhamed Morsi osuđen na smrt

Sud u Egiptu izrekao je danas smrtnu kaznu bivšem predsjedniku Muhamedu Morsiju povodom masovnog bjekstva osuđenika iz zatvora 2011. godine.

Svijet 16.06.2015 | 18:30
Muhamed Morsi osuđen na smrt

Sud je u maju predložio izricanje smrtne kazne i dostavio ovu preporuku velikom muftiji Šavkiju Alamu, najuticajnijoj vjerskoj ličnosti u ovoj zemlji. Ovaj korak neophodan je po zakonu za izricanje smrtne kazne.

Ista kazna izrečena je i lideru "Muslimanskog bratstva" Mohamedu Badijeu. U odsustvu su na smrtne kazne osuđeni utcajni sveštenik Jusef al Karadavi i grupa od preko 80 ljudi.

Na ove presude mogu se uložiti žalbe.

Morsi i Badije prethodno su osuđeni na zatvorske kazne od po 25 godina zbog špijunaže i saradnje sa stranim grupama.

Islamista Morsi bio je prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, a vojska ga je svrgnula sa vlasti poslije masovnih protesta 2013. godine.

On je tvrdio da je sud nelegitiman i optužio bivšeg vojnog komandanta Abdela Fataha al Sisija da je izvršio državni udar.

Sisi, aktuelni egipatski predsjednik, tvrdi da "Muslimansko bratstvo" predstavlja veliku opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ado

16.06.2015 16:42

Demokratski izabranog predsjednika svrgnu sa vlasti vojnim pucem,uvedu diktaturu,osude sve protivnike na smrt,a EVROPA i cijeli SVIJET suti...nema pozivanja na demokraciju-ERDOGAN JE DIKTATOR (izabran demokratski na izborima) a SISI JE PODOBAN(dosao na vlast vojnim pucem)...i onda ja treba ko tele da gledam,podrzavam i vicem iz sveg glasa BRAVOOOO...hebi se DEMOKRATIJO...

ODGOVORITE
Name

Mirza

17.06.2015 11:49

General Sisi je izraelski igrač.

ODGOVORITE