Imovina Bobar banke od juče na dobošu

Prvi dio imovine propale Bobar banke iz Bijeljine ponuđen je juče na prodaju, a pred kupcima su nekretnine, automobili i mašine.

Republika Srpska 16.06.2015 | 17:25
Imovina Bobar banke od juče na dobošu

Likvidacioni upravnik Bobar banke objavio je pozive za prvu javnu licitaciju. Na prodaju je ponuđeno desetak stanova, poslovnih prostora i kuća, poljoprivredno zemljište u Bijeljini, Palama, Trebinju, Bileći, Modriči, Derventi i Novom Gradu, te osam automobila i traktor koji se nalaze u Bijeljini. Oglašena je i prodaja mašina i opreme koji se nalaze u Gradišci, a čija vrijednost je procijenjena na 450.000 KM. U tom kontingentu su mlinovi za šećer i kafu, mikser za proizvodnju tijesta, linija za proizvodnju grickalica i druge mašine i oprema. Rok za dostavljanje ponuda je 16. jul, dok će javno otvaranje biti održano dan kasnije.

Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović kaže da je dio nekretnina i mašina preuzet u izvršnom postupku nakon što je banka aktivirala hipoteke.

- Sve nekretnine, osim stanova, preuzete su prilikom realizacije hipoteka, dok su vozila i ranije bila u vlasništvu banke. Cijena imovine navedena u pozivu je početna i ispod tog iznosa neće biti prodaje - kazao je Maksimović.

On je istakao da je ovo samo dio imovine koja će biti ponuđena na prodaju, s obzirom na to da je sva dokumentacija za nju uredna.

- U septembru ili oktobru imaćemo i značajnijih prodaja jer ćemo tada ponudi poslovni prostor Bobar banke u Bijeljini, za koji već sada vlada veliko interesovanje i koji će sigurno brzo "planuti" - naglasio je Maksimović i dodao da je veliko zanimanje i za poslovni prostor banke u Banjaluci, ali da za njega još nisu riješeni svi imovinski odnosi.

Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra prošle godine prinudnu upravu u Bobar banku jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak njene likvidacije. U Bobar banci je bilo oko 250 miliona KM depozita, a na sigurnu naplatu mogli su da računaju samo oni koji su imali do 50.000 maraka, koliko iznosi limit do kojeg novac osigurava Agencija za osiguranje depozita BiH. Na te depozite odnosilo se 86 miliona KM i njihova isplata počela je 19. januara. Preostali iznos biće isplaćivan iz likvidacione mase banke srazmjerno naplati. Maksimović je ranije izjavio da banka ima oko 450 prijavljenih povjerilaca koji potražuju 289 miliona, a da je priznato 229 miliona KM.

Govoreći o naplati kredita koje je Bobar banka plasirala prije nego što je doživjela kolaps, Mile Maksimović je rekao da je ona i bolja nego što je planirano.

- Plan likvidacije je urađen i naplata ide dinamikom koja je iznad planirane - naglasio je Maksimović.

"Bobar osiguranje" iz Bijeljine, koje je bilo vlasnički povezano sa Bobar bankom, pokušava da putem emisije akcija prikupi sedam miliona KM i ojača kapital. Na osnovu odluke Skupštine akcionara raspisan je javni poziv za upis i uplatu redovnih akcija nominalne vrijednosti 100 KM po akciji. Upis i uplata akcija počinje 1. jula, a rok za korišćenje prava preče kupovine je 15 dana.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kaya

16.06.2015 17:39

Niko od SNSD-a da izadje pred javnost i da kaze da mu je bar zao.Gavrilo Bobar je bio jedan od najznacajnih i najpostenih- malobrojnih clanova ove organizacije!?

ODGOVORITE
Name

bn

16.06.2015 22:32

.....kako da izadju svi su u misijoj rupi...nema ih ni za lijeka.... znaju oni sta je bilo sa nasim Batom...dosao mu SNSD glave..sad sjede na Drini i ne spomenu ga Batini Bivsi prijatelji...

Name

??????

16.06.2015 22:37

Kaya .hvala ti brate

Name

bnfan

16.06.2015 17:42

Ko ima interses da sada kupuje akcije osioguranja koje je u vezi sa propalom bankom???

ODGOVORITE
Name

sta kaze ?

16.06.2015 17:43

Bice para ko blata ,a ja cu svoj dug dobiti,kad na vrbi rodi grozdje!?

ODGOVORITE
Name

prcan

17.06.2015 00:10

jel i zena na dobosu :)

ODGOVORITE
Name

Semberac

17.06.2015 09:07

Banka nije propala,nju je na potpuno nezakonit nacin unistio Dodik Telgetija I gosp.Injac..I tad je BIB bila u dubozi milionskoj,a losija i tad je bila Pavlovic Banka. Ali crvena banda zatire tragove ...zna cijela RS .sto svi ćute???

ODGOVORITE