Имовина Бобар банке од јуче на добошу

Први дио имовине пропале Бобар банке из Бијељине понуђен је јуче на продају, а пред купцима су некретнине, аутомобили и машине.

Република Српска 16.06.2015 | 17:25
Имовина Бобар банке од јуче на добошу

Ликвидациони управник Бобар банке објавио је позиве за прву јавну лицитацију. На продају је понуђено десетак станова, пословних простора и кућа, пољопривредно земљиште у Бијељини, Палама, Требињу, Билећи, Модричи, Дервенти и Новом Граду, те осам аутомобила и трактор који се налазе у Бијељини. Оглашена је и продаја машина и опреме који се налазе у Градишци, а чија вриједност је процијењена на 450.000 КМ. У том контингенту су млинови за шећер и кафу, миксер за производњу тијеста, линија за производњу грицкалица и друге машине и опрема. Рок за достављање понуда је 16. јул, док ће јавно отварање бити одржано дан касније.

Ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић каже да је дио некретнина и машина преузет у извршном поступку након што је банка активирала хипотеке.

- Све некретнине, осим станова, преузете су приликом реализације хипотека, док су возила и раније била у власништву банке. Цијена имовине наведена у позиву је почетна и испод тог износа неће бити продаје - казао је Максимовић.

Он је истакао да је ово само дио имовине која ће бити понуђена на продају, с обзиром на то да је сва документација за њу уредна.

- У септембру или октобру имаћемо и значајнијих продаја јер ћемо тада понуди пословни простор Бобар банке у Бијељини, за који већ сада влада велико интересовање и који ће сигурно брзо "планути" - нагласио је Максимовић и додао да је велико занимање и за пословни простор банке у Бањалуци, али да за њега још нису ријешени сви имовински односи.

Агенција за банкарство РС увела је крајем новембра прошле године принудну управу у Бобар банку јер није радила у складу са Законом о банкама и другим законским и подзаконским прописима. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут је поступак њене ликвидације. У Бобар банци је било око 250 милиона КМ депозита, а на сигурну наплату могли су да рачунају само они који су имали до 50.000 марака, колико износи лимит до којег новац осигурава Агенција за осигурање депозита БиХ. На те депозите односило се 86 милиона КМ и њихова исплата почела је 19. јануара. Преостали износ биће исплаћиван из ликвидационе масе банке сразмјерно наплати. Максимовић је раније изјавио да банка има око 450 пријављених повјерилаца који потражују 289 милиона, а да је признато 229 милиона КМ.

Говорећи о наплати кредита које је Бобар банка пласирала прије него што је доживјела колапс, Миле Максимовић је рекао да је она и боља него што је планирано.

- План ликвидације је урађен и наплата иде динамиком која је изнад планиране - нагласио је Максимовић.

"Бобар осигурање" из Бијељине, које је било власнички повезано са Бобар банком, покушава да путем емисије акција прикупи седам милиона КМ и ојача капитал. На основу одлуке Скупштине акционара расписан је јавни позив за упис и уплату редовних акција номиналне вриједности 100 КМ по акцији. Упис и уплата акција почиње 1. јула, а рок за коришћење права прече куповине је 15 дана.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Каyа

16.06.2015 15:39

Нико од СНСД-а да изадје пред јавност и да казе да му је бар зао.Гаврило Бобар је био један од најзнацајних и најпостених- малобројних цланова ове организације!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

16.06.2015 20:32

.....како да изадју сви су у мисијој рупи...нема их ни за лијека.... знају они ста је било са насим Батом...досао му СНСД главе..сад сједе на Дрини и не спомену га Батини Бивси пријатељи...

Name

??????

16.06.2015 20:37

Каyа .хвала ти брате

Name

бнфан

16.06.2015 15:42

Ко има интерсес да сада купује акције осиогурања које је у вези са пропалом банком???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста казе ?

16.06.2015 15:43

Бице пара ко блата ,а ја цу свој дуг добити,кад на врби роди гроздје!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

прцан

16.06.2015 22:10

јел и зена на добосу :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

17.06.2015 07:07

Банка није пропала,њу је на потпуно незаконит нацин унистио Додик Телгетија И госп.Ињац..И тад је БИБ била у дубози милионској,а лосија и тад је била Павловиц Банка. Али црвена банда затире трагове ...зна цијела РС .сто сви ћуте???

ОДГОВОРИТЕ