Koliko puta nedeljno treba vježbati?

Svima je jasno da je fizička aktivnost neophodna za zdravlje, a da je naročitno važna u mršavljenju. Međutim, mnogi ljudi ne znaju koliko vežbanja je potrebno da se telo održi u formi, a koliko kada je cilj mršavljenje.

Zdravlje 16.06.2015 | 11:21
Koliko puta nedeljno treba vježbati?

Naučnik Šon Arent koji na Ratgers univerzitetu proučava vežbanje, kaže da postoji velika razlika između toga da vežbate dva i tri puta nedeljno.

Iako je i minimalan fizički napor bolji od sedenja, čak i ako ste u pristojnoj formi, nećete imati mnogo koristi od vežbanja dva puta nedeljno.

“Vežbanju treba da se posvetite minimum tri puta nedeljno. Tehnički, trebalo bi da se bavite nekom fizičkom aktivnošću svaki dan – samo se krećite. Naime, sve više dokaza govori u prilog tome da sedenje poništava svaku korist od vežbanja”, objašnjava Arent.

“Međutim, velika je razlika u tome da li intenzivno vežbate dva puta nedeljno ili tri puta nedeljno. Dva dana vam neće mnogo pomoći”.

Arent preporučuje da se trening pod opterećenjem (dizanje tegova) radi dva do pet puta nedeljno, u zavisnosti od fizičke spremnosti.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar