Sarajevo: Optužnica protiv 12 selefija

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 12 lica, pripadnika takozvane selefijske zajednice u BiH, koja ih tereti za organizovanje terorističke grupe i za učešće u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

Bosna i Hercegovina 15.06.2015 | 16:59
Sarajevo: Optužnica protiv 12 selefija

Optužnicom se terete Fatih Hasanović, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Emin Hodžić, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Fikret Hadžić, Enver Lilić, Ibro Delić, Samir Hadžalić i Mehmed Tutmić.

Hasanović se tereti i za neovlaštenu proizvodnju ili promet oružja ili eksplozivnih materija, dok se Kapić, Karamuja i Delić terete i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine, kao pripadnici takozvane selefijske zajednice u BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova i mjesta na području BiH prikupili sredstva i napustili BiH radi priključenja terorističkim organizacijama "Islamske države", koja djeluje na području Sirije i Iraka.

Oni su optuženi da su sa područja Turske ilegalno prelazili na teritoriju Sirije, te učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani "Islamske države".

Komentari / 0

Ostavite komentar