Novi zakon o radu mora biti donesen

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas u Banjaluci da u Srpskoj mora da bude donesen novi zakon o radu koji će biti afirmativan, a ne na štetu bilo koga.

Republika Srpska 15.06.2015 | 14:55
Novi zakon o radu mora biti donesen

"Postoje određene odredbe u radnom zakonodavstvu koje moraju da budu promijenjene u tehničkom smislu, a tu su zahtjevi Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Od suštinskih stvari samo bi trebalo ograničiti kolektivne ugovore", rekao je Savanović novinarima.

On je podsjetio da je problem što sindikat i poslodavci ne mogu da se dogovore o novim zakonskim rješenjima u oblasti rada.

"Ministarstvo rada ne može snositi odgovornost ako naši socijalni partneri neće da razgovaraju. Strpljivi smo, jer želimo da uvažimo sindikat i poslodavce prilikom donošenja novog zakona o radu", kaže Savanović.

On je naveo da bilo kakve opstrukcije u donošenju novog zakonskog rješenja ne vode ničemu.

Savez sindikata RS na čelu sa Rankom Mišić protestnom šetnjom 1. maja okupio je više hiljada radnika u Banjaluci koji su jasno poručili "NE" novom zakonu o radu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

best

15.06.2015 13:24

Prije su bili neki drugi izmišljeni zakoni, a sada je izmišljen zakon o radu, koji je u procesu zbog monetarnog fonda i kredita Svjetske Banke, koje ova vlast uzima i čini im sve ustupke koje žele da bi samo dobili lovu, od kojeg narod skoro da nije imao nikakve koristi samo zaduženje kreditno.

ODGOVORITE
Name

rob

15.06.2015 14:24

Neka prepisu zakon o radu iz bilo koje zemlje eu,robovlasnici hoce da ukinu sva prava radnicima,a da nemaju nikakvu zastitu,posebno ce im doci dobro pred izbore da mogu da otpustaju nepodobne kako im se cefne,a da primaju ulizice i botove,e nece moci "bolje grob nego rob"

ODGOVORITE
Name

Sasa

15.06.2015 15:23

Zasto to stalno ponavljaju? Znamo da morate. Pametan covjek vodi racuna da ne dodje u situaciju da mora. Bolje da se sklonite, neka to uradi neko drugi, da vam sramota ne pada na potomke. Mozda neko kome zakon nije za petama nece ni morati. Aleksandar Bugarinovic, Bijeljina

ODGOVORITE