Analiza: Da li je došlo vrijeme da neko drugi proba da vodi srpski fudbal?!

Svašta se promenilo od te 2000. godine. Miloševića više nema, nema ni čika Vujketa, umrla je i Jugoslavija, povučen je i "konkord", Agasi i Sampras više ne igraju, penzionisale su se generacije fudbalera, ali fudbal nam vode isti ljudi.

Fudbal 14.06.2015 | 18:40
Analiza: Da li je došlo vrijeme da neko drugi proba da vodi srpski fudbal?!

Te 2000. godine, proglašene za Međunarodnu godinu kulture i mira, odnosno matematike, godine veoma važne za ceo hrišćanski svet, Vladimir Putin izabran je prvi put za predsednika Rusije, dok je kontroverzne izbore u SAD dobio Džordž Buš mlađi, nakon mesec dana iščekivanja glasova sa Floride.

U SR Jugoslaviji živote su u sačekušama gubili Željko Ražnatović Arkan, Žika Petrović, Pavle Bulatović, Boško Perović, pokušan je atentat i na Vuka Draškovića u Budvi, kidnapovan je (i kasnije pronađen mrtav) Ivan Stambolić, preminuo je princ Tomislav Karađorđević, sin kralja Aleksandra Karađorđevića, u večni san utonuo je i akademski slikar Milić od Mačve.

Te 2000. godine kod Pariza srušio se "konkord" i poginulo je 109 ljudi, dok je u tragediji ruske podmornice "Kursk" život na jeziv način izgubilo 118 članova posade.

Svet telekomunikacija i modernih tehnologija nekako je preživeo "milenijumsku bubu", koja nija napravila najavljenu štetu velikih razmera na računarima, koji su neretko koštali i po nekoliko hiljada dolara.

Rasformirani su veliki bendovi, poput Smashing Pumpkins, Rage Against The Machine, Skunk Anansie, itd, Danska je pobedila na takmičenju za pesmu Evrovzije, tačnije uradili su to Olsen Brothers, a Eminem je dominirao na MTV i Grammy gala večerima.

Evro je polako preuzimao primat na tržištu novca, dok su se balkanski narodi teška srca odvajali od nasušne dojče marke, a Slobodan Milošević raspisao je parlamentarne izbore na kojima je planirao da učvrsti vlast. Protivkandidat nikada nije doživeo da mu bude bivši partijski kolega Stambolić, a na crtu su mu izašli Vojislav Mihailović, Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica, koji je 24. septrembra i odneo pobedu nad Miloševićem...

Zbog odbijanja režima da prizna rezultate izbora, 5. oktobra usledile su ulične demonstracije, koje su završene zauzimanjem Savezne skupštine, Radio-televizije Srbije i još nekih važnih institucija, a dan kasnije u televizijskom obraćanju naciji Milošević je priznao poraz, posle čega su raspisani vanredni parlamentarni izbori, a koalicija DOS osvojila dvotrećinsku većinu u Skupštini Srbije.

Te 2000. godine, Crvena zvezda osvojila je 21. titulu prvaka države sa 105 bodova, četiri više od Partizana, dok su košarkaši podgoričke Budućnost osvojili drugu od tri uzastopne titule prvaka zemlje bez poraza u ligaškom delu i potom počistivši Partizan u finalu plejofa rezultatom 3:0.

Real Madrid postao je prvak Evrope u fudbalu pobedivši Valensiju u finalu 3:0, Lejkersi su u finalu NBA lige nadigrali Indijanu s 4:2, a Mičigen Stejt u "martovskom ludilu" uzeo titulu ispred nosa Floridi. Evroligu osvojili su Željko Obradović i Panatinaikos pobedom nad Makabijem 73:67, Mihael Šumaher dominantno je postao prvak Formule 1, Moris Grin u vremenu 9,87 postao olimpijski šampion na 100 metara, a Jevgenij Kafeljnikov uzeo olimpijsko zlato u tenisu.

Andre Agasi osvojio je Australijan Open, Marat Safin Ju-Es Open, Pit Sampras Vimbldon, a Gustavo Kuerten Rolan Garos, dok su gren slem titule u ženskoj konkurenciji pripale Lindi Deventport, Meri Pirs i Venus Vilijams dva puta.

Naši odbojkaši postali su olimpijski šampioni u Sidneju, košarkaši nas na istom mestu razočarali, Mađari nam ukrali zlato u vaterpolu, Švedska je vladala muškim rukometom, a Evropsko prvenstvo u fudbalu, prvo ikada održano u dve zemlje (Holandija i Belgija) osvojila je Francuska "zlatnim golom" Davida Trezegea u finalu sa Italijom (2:1).

Ispostaviće se da će to, do danas, biti poslednji EURO koji će igrati fudbalska reprezentacija naše zemlje, koja će na novu šansu za plasman čekati bar do 2020. godine. Selektor koji nas je vodio 2000, Vujadin Boškov više nije među živima, posle njega na tom mestu radilo je još 13 trenera, dres reprezentacija nosilo je više od 200 fudbalera, promenila se i sporna himna, promenili smo i boje dresova i obeležja...

...samo su ljudi koji i danas vode glavnu reć u Savezu, manje-više, i tada bili na funkcijama.

Evo, 15 godina kasnije, pitamo – da li je vreme da možda proba neko drugi?

Ili je i za to kasno?

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

14.06.2015 19:07

Samo za buduce momke ,hitno je potrebna zamena na vrhu FSS da se nebi upropastili u pocetku . vidise kako prolazimo sa nasu REP dosada

ODGOVORITE