Bankrot?

Zvaničnici evrozone razgovarali su danas o mogućnosti bankrota Grčke, ukoliko ne uspije da postigne dogovor sa kreditorima, izjavili su danas neimenovani evropski izvori.

Svijet 12.06.2015 | 22:35
Bankrot?

Akcije na berzi u Atini pale su za šest odsto, nakon što je objavljeno da su se višerangirani zvaničnici evrozone sastali u Bratislavi radi razgovora o "najgoroj mogućnosti" ukoliko Grčka ne bude u stanju da isplati dugovanja.

Međutim, Grčka je odbacila pritisak kreditora, a neimenovani grčki zvaničnik je nešto ranije rekao da će iznijeti kontraprijedloge i da će poslati delegaciju sutra u Brisel.

Međunarodni monetarni fond /MMF/ povukao je svoj stručni tim iz razgovora u Briselu, zbog neuspjeha prevazilaženja pat-pozicije u razgovorima sa Atinom.

"Tokom razgovora, pominjan je bankrot kao jedna od mogućih opcija ako sve krene po zlu", rekao je nakon razgovora u Bratislavi zvaničnik evrozone, koji nije želio da bude imenovan.

Drugi zvaničnik ističe da je riječ o pripremi za najgori mogući scenario i da su države željele da znaju šta se dešava.

Petomjesečni spor oko odbijanja Grčke da prihvati reforme, koje zahtijevaju kreditori dostići će vrhunac na sastanku evropskih ministara finansija 18. juna u Luksemburgu.

Pomoć Grčkoj od 240 milijardi evra ističe 30. juna, kada će zemlja izgubiti pristup zajmovima pomoći koji su joj potrebni za otplatu dugova i izbjegavanje bankrota.

Ova informacija odrazila se na i evropska tržišta, gdje je većina berzanskih indeksa zabilježila pad.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

.

12.06.2015 22:45

Tako će i BiH bankrotirati.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

12.06.2015 23:31

BiH i njeni entiteti su bankrotirali prije 20 godina. Ovu agoniju održavaju Amerika i EU. Time se prikriva šta nam je uradjeno. Svima na prostoru bivše Jgoslavije. Imali smo sve a sad nemao ništa.

ODGOVORITE
Name

Božidar

13.06.2015 19:57

Grci su prešli na lopatu da se lopataju I stali pod krvave haljine pape iz Vatikana (Čitaj: Ušli su u NATO) privtnu vatikansku vojsku I ubijaju ljude radi otimanja resursa. E`sad nema nazad. Kod Vatikana nema rikverca. Sve ne postojeće elektronske novce koje su vam kobajagi uplaćivali dilerima Vatikana: MMF I Svetska banka morate da vratite sa kamatama. Ti virtuelni dugovi će vam na nos udariti. Bivši Srbi, a sad Grci: Ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbijaju!

ODGOVORITE