Odbačen amandman o glasanju protiv ID

Predstavnički dom američkog Kongresa odbacio je amandman na prijedlog zakona o odbrani na osnovu kojeg bi poslanici morali da glasaju o formalnom odobrenju upotrebe vojne sile protiv Islamske države (ID).

Svijet 12.06.2015 | 07:40
Odbačen amandman o glasanju protiv ID

Amandman je predložio demokrata Adam Šif, ali su republikanci, koji kontrolišu većinu mjesta, mahom glasali protiv, javio je Rojters.

Amandman je odbačen dan nakon što je predsjednik Barak Obama naložio raspoređivanje dodatnih 450 američkih vojnika u Iraku kako bi pomogli iračkim snagama u borbi protiv ID.

Amandman je predviđao da Kongres raspravlja i glasa o novom odobrenju za upotrebu vojne sile do 31. marta naredne godine, čime bi bilo zabranjeno da sredstva namijenjena za odbranu u 2016. budu korišćena za vazdušne udare na ID dok to Kongres ne dozvoli, navodi Rojters.

Obama je od Kongresa tražio u februaru da odobri angažovanje vojnih snaga protiv islamista nakon što su to zahtijevali poslanici zabrinuti da je on prekoračio ustavna ovlašćenja vojnom kampanjom koju je započeo u avgustu.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar