EP: ''Zmajevi'' (ne)će na EP nakon remija se Belorusima!

U ključnoj utakmici za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Poljskoj, rukometaši Bosne i Hercegovine ponovo su odigrali neriješeno protiv Bjelorusije 22:22 (14:12).

Ostali sportovi 11.06.2015 | 23:15
EP: ''Zmajevi'' (ne)će na EP nakon remija se Belorusima!

Rukometaši Bosne i Hercegovine u četvrtak uveče u Zenici su dali više od maksimuma, ali nisu uspjeli da savladaju vrlo tvrde Bjeloruse čime su plasman na šampionat Evrope sveli u domen teorije.

Ali, nema im se šta zamjeriti!

Kad se sve sabere vodili su više od 57 minuta, bili kvaliteniji rival u najvećem dijelu utakmice, čak su imali šansu da u posljednjem napadu stignu do pobjede koja bi otvorila vrata šampionata u Poljskoj iz Grupe 2, ali osim maestralnog golmana gostiju Ivana Matskjeviča (16 odbrana) i sreća je okrenula leđa "zmajevima".

U ekipi Dragana Markovića prvo ime utakmice bez premca bio je Dejan Malinović, koji je postigao šest golova, kapiten Nikola Prce je upisao dva manje, a solidnu partiju ostvarili su i golmani Benjamin Burić i Nebojša Grahovac upisavši po šest odbrana.

Na žalost nedovoljno za plasman u Poljsku, iako teoretski šanse još postoje.

U posljednjem kolu "zmajevi" gostuju Dancima, dok Bjelorusija dočekuje Litvaniju, a čuda su u sportu ipak moguća, ali jasno je svima da će biti poprilično teško da poslije Mundijala u Kataru, BiH nastavi kontinuitet igara na velikim takmičenjima.

U prvom dvoboju u Minsku, BiH je takođe osvojila bod (25:25) i nikako nije nadigrana od ekipe koju s klupe predvodi Jurij Ševcov, ali to je sport...

Marko Tarabokija debitovao je u dresu Bosne i Hercegovine protiv Bjelorusije, koji je završen 22:22. Hrvatski internacionalac bio je tužan zbog krajnjeg ishoda, koji je išao u korist gostima.

Bjeloruskim reprezentativcima sada je potreban trijumf na domaćem terenu protiv posljednjeplasirane Litvanije i biće siguran putnik na prvenstvo Starog kontinenta u Poljskoj sljedeće godine.

Marko Tarabokija upisao je debitantski nastup za bh. reprezentaciju, odigrao veoma dobro, ali nije mogao da se raduje na kraju.

"Ostavili smo srce na terenu. Nedostajao nam je taj jedan gol. Bjeloruski golman bio je stvarno fenomenalan. Zahvalio bih se od srca ovoj sjajnoj publici koja nas je nosila", rekao je Tarabokija po završetku meča.

Selektor rukometaša Bosne i Hercegovine Dragan Marković bio je vidno razočaran poslije novog remija sa Bjelorusijom koji je zmajevima najvjerovatnije zatvorio vrata plasmana na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Poljskoj.

Iako su Markovićevi izabranici kontrolisali i igru i rezultat u najvećem dijelu utakmice, prazne minute u finišu iskoristili su Bjelorusi i osvojili bod kojim su stigli blizu plasmana u Poljsku.

"Napravili smo veliki broj grešaka. Bjelorusi su srećno stigli do remija koji je njima kao pobjeda. Ali, čestitam im u svakom slučaju", izjavio je selektor "zmajeva".

Iako su "zmajevi" ostavili srce na terenu i dali više od maksimuma nedostajali su pogoci Ivana Karačića, koji je bio najavljen uz određenu dozu skepse zbog povrede.


"Karačić nije igrao zbog njegovog stanja povrede. Mislili smo da će moći igrati, ali na zagrijavanju smo shvatili da nije".

Slična stvar viđena je u Minsku, ali i u zeničkoj "Areni" - olako se "topila" prednost od tri gola BiH...

"Ima tu nedostataka u našem mentalitetu da se dokrajči protivnik. Ovako smo bili u grču. Nikola Prce i Malina (Dejan Malinović) su uzimali lopte i to je malo... Možda je malo 'goriva' nedostajalo s klupe. Promašili smo dvije kontre i možemo žaliti zbog propuštene šanse".

Selektoru BiH je ipak najžalije publike u dvorani koja je takođe bila na visini zadatka.

"Žao mi je zbog prelijepe atmosfere i publike, najviše žalim zbog toga", podvukao je Marković.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Slobodan

12.06.2015 05:45

Steta, a bili smo jako blizu prolazu :(

ODGOVORITE