Selektor Izraela: Fudbal nema veze sa religijom!

Selektor Izraela Eli Gutman odbacio je sve konotacije vezane za religiju i naglasio da je riječ o fudbalskoj utakmici sa Bosnom i Hercegovinom, koja se igra u petak (20.45 h) u okviru kvalifikacija za plasman na EURO 2016.

Fudbal 12.06.2015 | 09:45
Selektor Izraela: Fudbal nema veze sa religijom!

Ispad izraelskog fudbalera Ben Sahe, koji je ranije izjavio da Izraelce dodatno motiviše činjenica da će u Zenici igrati na "muslimanskom tlu" konferencija za novinare šefa struke gostiju Elija Gutmana otvorena je "pomalo neugodnim pitanjem".

Pitanje se odnosilo na to da li je ta "motivacija" došla od izraelskog selektora.

"Od kad smo sletjeli u Sarajevo mogu vam reći da se divno osjećamo. Bosanci su nam omogućili da se dobro osjećamo što veoma cijenimo. I želio bih se zahvaliti na tome. Ako bih morao da motivišem igrače kroz tu temu ne bih bio dobar trener. Ono što mogu reći je da u Izraelu igraju različite nacionalnosti što cijenim jer mi imamo i Čerkeze i Jevreje i muslimane.Ovo nema veze sa vjerskim ubjeđenjima jer svi na svijetu imamo svoju religiju i to se mora poštovati i ne smije se povezati s fudbalom", izjavio je Gutman.

On kaže kako neće biti lako protiv BiH i da ovaj susret nema dodirnih tačaka s onim koji se igrao u Izraelu (3:0).

"Znam da sutrašnja utakmica neće imati nikakve veze s utakmicom u Izraelu. Taj rezultat nije dao pravu sliku nivoa kvaliteta u obje nacionalne reprezentacije. Znamo da BiH ima dobre napadače a mi smo se za to i spremili", dodao je selektor Izraela.

Optimista uoči ovog susreta je i kapiten izraelskog tima Ben Haim, doskorašnji član engleskog Čarltona, a sada fudbalera Makabija iz Tel Aviva.

"Ono što mogu reći jeste da smo svjesni da imamo jakog protivnika nasuprot sebe i spriemili smo se za to. Mi nismo mnogo mijenjali ekipu i taj zajednički pristup je naša prednost i nadam se da ćemo to pokazati na terenu", rekao je Ben Haim, kapiten izraelskog nacionalnog tima.

Podsjećamo, utakmica između reprezentacija BiH i Izraela igra se večeras na stadionu Bilino polje u Zenici s početkom u 20.45 časova.

Komentari / 0

Ostavite komentar