Kreće EP: Djevojke, neka je sa srećom!

U Mađarskoj i Rumuniji od četvrtka će 20 reprezentacija voditi borbu za zlatu. Evo šta čeka srpske igračice.

Košarka 11.06.2015 | 14:00
Kreće EP: Djevojke, neka je sa srećom!

Veliki uspeh srpskih reprezentativki na Eurobasketu 2013. razbudio je interesovanje nacije za žensku košarku. Sada je ponovo vreme za Evropsko prvenstvo i napad na kontinentalni tron.

Izabranice Marine Maljković došle su pretprošle godine u Francuskoj do polufinala i u njemu pale pred šampionkama iz Španije. Ove godine, turnir se održava u Mađarskoj i Rumuniji i počinje u četvrtak.

Reprezentativke Srbije trenutno su u mađarskom gradu Sombatelju, gde će sutra (11. juna) zaigrati protiv Letonki od 16.30 časova. Evo sastava svih grupa:

Grupa A: Rumunija, Ukrajina, Češka, Crna Gora, Francuska.
Grupa B: Grčka, Poljska, Belorusija, Italija, Turska
Grupa C: SRBIJA, Velika Britanija, Letonija, Hrvatska, Rusija.
Grupa D: Mađarska, Litvanija, Slovačka, Švedska, Španija.

Selektorka Maljković odredila je konačan spisak sa 12 imena pred put u Mađarsku, a osnov ekipe čine igračice koje su i prethodnih godina nosile dres Srbije. Ovog juna ulog je najveći - plasman na Olimpijske igre 2016 ili u kvalifikacije za taj turnir.

Direktnu vizu za Riju obezbediće šampionke Evrope, a ekipe plasirane od drugog do petog mesta igraće kvalifikacioni turnir od 13. do 19. juna 2016. godine.

Bek reprezentacije Srbije Nevena Jovanović rekla je pred duel protiv Letonki da su sve devojke u ekipi jako svesne značaja prvog meča.

"Prva utakmica je uvek najteža i znamo koliko ona znači. Postoji pritisak, jer morate da pokažete sve što ste uvežbavali tokom priprema. Ipak, imamo iskustvo sa jednog Evropskog prvenstva. Igraćemo koncentrisano kao i uvek i borićemo se do samog kraja. Već četvrtu godinu smo zajedno. Nije bilo većih promena u igračkom kadru. Dobro se poznajemo i odlično funkcionišemo. Lepo nam je, uživamo i srećna sam što sam deo ove priče", rekla je Nevena.

Sistem takmičenja na Eurobasketu je takav da će po tri najbolje rangirane ekipe iz svake od četiri grupe formirati dve nove grupe (E i F). Iz druge faze, u četvrtfinale će po četiri najbolje ekipe, koje će se ukrstiti po sistemu "prvi - četvrti, drugi - treći".

Raspored utakmica reprezentacije Srbije:

četvrtak, 11. jun: Letonija - Srbija 16.30
subota, 13. jun: Srbija - Hrvatska 19.00
nedelja, 14. jun: Velika Britanija - Srbija 16.30
ponedeljak, 15. jun: Srbija - Rusija 19.00

Za reprezentaciju Srbije na Eurobasketu 2015 igraće:

Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulija, Tijana Ajduković, Milica Dabović, Danijel Pejdž, Kristina Topuzović i Ana Dabović

Komentari / 0

Ostavite komentar