Video sjećanja: Ovako je bilo i prije 28 godina u Čileu...!

A tada smo postali šampioni sveta...Izabranici Veljka Paunovića očigledno imaju šampionski gen, poput slavnih prethodnika iz Čilea.

Fudbal 10.06.2015 | 17:00
Video sjećanja: Ovako je bilo i prije 28 godina u Čileu...!

Sjajne igre izabranika Veljka Paunovića na Mundijalitu na Novom Zelandu ne mogu da nas ne sete na ono što je jedna od najboljih generacija jugoslovenskih fudbalera napravila u Čileu pre 28 godina, pogotovo nakon današnjeg trijumfa nad Mađarima. Tada su Prosinečki, Šuker, Boban, Mijatović i društvo pokorili svet, a na putu do trona u prvoj eliminacionoj rundi izbacili su Brazil.

Ne možemo reći da je ta utakmica od pre skoro tri decenije bila slična ovoj, ali da ima dosta toga zajedničkog - svakako da ima. Jugoslavija je igrala bolje, a Brazilci su u 44. minutu poveli sa 1:0.

Sećate se?

Nije u tim trenucima bilo nimalo lako Palvima, baš kao ni Orlićima nakon što je Mervo pogodio u 57. minutu za Mađarsku, i sve je mirisalo na eliminaciju. Ipak, da Jozićevi momci imaju šampionski gen pokazalo se već na startu drugog dela. Bio je 52. minut kada je Peđa Mijatović posle centaršuta iz ugla pogodio za 1:1. Njegov prvi gol u karijeri glavom...

Sve do 89. minuta Brazil je odlevao, da bi Robert Prosinečki u poslednjim trencima najlepšim pogotkom na šampionatu, ispostaviće se kasnije, odveo naše momke u polufinale. Bio je to fantastičan gol iz slobodnog udarca, kakve će Robi kasnije u dresu Crvene zvezde više puta reprizirati. Preokret u režiji Plavih dečaka koji je najavio nešto veliko bio je kompletiran.

Posle će uslediti polufinale sa Istočnom Nemačkom i na kraju finale sa "pravim" Nemcima koje smo rešili u svoju korist posle izvođenja penala. Zanimljivo je da bi ponovo mogao da nam se dogodi susret sa Pancerima, ali ovoga puta verovatno u polufinalu. Tu su ponovo i Brazilci, 28 godina kasnije. Revanš bi mogao da bude zakazan tek u velikom finalu. Kakav bi to scenario bio...

Komentari / 0

Ostavite komentar