Analiza: Srpska liga ostala bez sponzora; ipak se igra BEZ reflektora!

Zajednica superligaša gazi sama sebe - posle: "MORA biti reflektora", usvojen predlog: "Ma, ne mora. Do proleća". Takmičenje ocenjeno kao REGULARNO. Liga ostala bez glavnog sponzora.

Fudbal 12.06.2015 | 21:15
Analiza: Srpska liga ostala bez sponzora; ipak se igra BEZ reflektora!

Zajednica klubova Superlige Srbije je vrlo zanimljivo telo, kojem je Fudbalski savez Srbije poverio vođenje najjačom klupskom ligom u zemlji. Neretko, čelni ljudi FSS bili su ljuti zbog načina na koji Zajednica (a na njenom čelu su se smenjivali razni ljudi) rukovodi takmičenjem. Ljutnja je gotovo uvek bila opravdana.

Evo poslednjeg primera: direktor Superlige Vlada Bulatović je u ponedeljak dao opširnu izjavu za "Sportski žurnal" u kojoj je istakao da će Zajednica insistirati na poštovanju propisa, odnosno da onaj klub koji nema stadion i reflektore NEĆE moći da igra Superligu.

To je, uostalom i po fudbalskim zakonima ove zemlje. I konačno bi se pokazalo da ova Liga dobije pravne, infrastrukturne i svake druge okvire u kojima treba da postoji i da se razvija.

Ali, po ko zna koji put, Zajednica je prešla preko sopstvenih i propisa FSS. Odlučila je da dozvoli klubovima koji još nemaju reflektore (neki nemaju ni stadion) da počnu sezonu, a da osvetljenje postave do prolećnog dela sezone.

"Radovi na stadionu Radnika iz Surdulice, Javora iz Ivanjice, Spartaka i lučanske Mladosti su u poodmakloj fazi. Rad je takođe uložio napore na tom planu, OFK Beograd ima papiroloških problema i Zajednica će mu pomoći da ih reši", izjavio je predsednik Zajednice Zoran Šćepanović posle sednice Izvršnog odbora tog tela.

Ako se i može naći opravdanje za klubove koji su prionuli na posao, teško da može da se nađe opravdanje za OFK Beograd, jer na oronulom stadionu na Karaburmi se i inače ne igraju utakmice. OFK Beograd je domaćin na Vračaru. Naravno, nije OFK Beograd jedino kriv, mada se negde u magli izgubilo obećanje nekadašnjeg čelnika OFK Beograda Zvezdana Terzića da se pregovara sa "izraelskom fondacijom zainteresovanom da ulaže" u taj klub. To je bilo pre dve i po godine godine.

Kaže predsednik Zajednice Šćepanović: "Papirološki problemi" OFK Beograda, koji će biti rešeni. Pitanje je kada? Jer je, recimo, Gornjem Milanovcu, odnosno FK Metalac, bilo potrebno čak 15 meseci(!) da reši te "papirološke probleme", da bi novi stadion bio izgrađen za samo 11 meseci.

Lepo je što Zajednica hoće da pomogne OFK Beogradu, ali dokle da se propisi menjaju zbog klubova? Valjda klubovi treba da se prilagode propisima!

Stadion Voždovca jeste lep, moderan, ali na njemu se ne igraju utakmice visokog rizika. Čemu onda taj stadion? A i nije bezbedan, jer je ogradni zid vrlo blizu terena.

Ostaje, dakle, stadion na Vračaru kao utočište OFK Beograda, Voždovca i Rada. Stadion na Vračaru je takođe oronuo, travnata podloga je sačuvaj bože...

Sve gore navedeno važi i za FK Partizan i FK Crvenu zvezdu, koji, ako se nekim čudom plasiraju u grupne faze evropskih takmičenja, neće moći da igraju utakmice na svojim stadonima. Jer, UEFA neće da dozvoli da se utakmice igraju na objektima u kojima nema pristojnog toaleta, bezbednost gledalaca je na minimumu, gde su stolice (ako ih ima i ako nisu potpuno odvaljene) prljavije od deponije đubreta, gde se lopta, kad se upale reflektori (na stadionu Zvezde pogotovo) pošteno ni ne vidi...

Hm, sećate li se priče o Kinezima i takozvanom "Zvezdanom gradu"? Podsetite se OVDE

Na sednici IO Zajednice superligaša govorilo se i o minukloj sezoni i konstatovano je da je takmičenje bilo REGULARNO.

"Maksimalno podržavamo i u našem je interesu da navodno sumnjive utakmice, označene od UEFA, budu istražene do kraja. Na osnovu insinuacija ne možemo da diskutujemo o tom problemu", ponovio je više puta izrečen stav direktor Superlige Vlada Bulatović.

I još jedna vest - Superliga nema više glavnog sponzora, odnosno ostala je bez glavnog sponzora. Apatinska pivara se povukla, pa ispred Superlige više nema onog "Jelen".

Iz Zajednice uveravaju da će uskoro naći novog sponzora.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Uzas

12.06.2015 19:24

Pjesadija.

ODGOVORITE