Priština prijeti tužbom zbog Suda za OVK

Priština preti tužbom za genocid protiv Srbije da bi skrenula pažnju sa formiranja Specijalnog suda koji treba da preispita zločine terorističke OVK, ocenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić.

Srbija 10.06.2015 | 14:35
Priština prijeti tužbom zbog Suda za OVK

"Jedna od većih bizarnih ideja je ta da bi naša južna pokrajina mogla centralnu vlast da tereti za zločin genocida. Oni koji to promovišu ne samo da su nekažnjeni akteri ratnih dešavanja, već nisu ni sklonjeni iz javnog života na KiM. i Upravo zbog griže savesti ili straha, nastoje da skrenu pažnju sa formiranja Specijalnog suda koji treba da preispita zločine terorističke OVK", rekaoje Ðurić za današnje "Večernje novosti".

Ðurić je istakao i da Srbija polaže velike nade u to da će Sud doprineti izlečenju društva na KiM od svega što se dešavalo u poslednje dve decenije.

Na pitanje da li veruje da predsednikova platforma o KiM može da doprinese rešenju kosovskog pitanja, Ðurić je odgovorio da su se mnogi o toj platformi izjašnjavali a da je nisu ni videli i da mu je drago kad vidi da se o Kosmetu razgovara na najvišem državnom nivou.

"Politika prema KiM mora biti plod sveobuhvatne javne rasprave i najšireg mogućeg političkog i društvenog konsenzusa", rekao je Ðurić.

Ðurić je kazao i da u dosadašnjem toku evrointegracije, Srbiji niko nije postavio uslov da prizna Kosovo pre ulaska u EU i da veruje da ga neće ni postaviti, jer je jasno kakav bi bio odgovor Beograda.

"Nama nisu potrebni dodatni argumenti da ne bismo priznali pokušaj otcepljenja naše južne pokrajine, pa sve i da ceo svet priznaje tzv. Republiku Kosovo. A kao što znamo, Priština je veoma daleko od takve podrške", zaključio je Ðurić za "Novosti".

(Novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoran

10.06.2015 15:20

E moj Djuricu ti mango lazes vi vec razmatrate to priznanje vec ne znate kako ga priznati.

ODGOVORITE