Dobre bakterije liječe i alergije

Probiotici ili "dobre bakterije" kako se popularno zovu, mogu da budu od pomoći onima koji pate od sezonskih alergija, pokazuju najnovija istraživanja.

Zdravlje 09.06.2015 | 23:15
Dobre bakterije liječe i alergije

Istraživači su analizirali rezultate više od 20 postojećih studija i pronašli da, pacijenti sa polenskom kijavicom imaju ređe epizode i lakše simptome, kao i bolji kvalitet života, ako piju probiotike.

Naučnici, međutim, još ne znaju tačno kako zapravo probiotici pomažu u olakšavanju tegoba, kaže autor studije dr Džastin Tarner, hirurg i specijalista za uho, grlo i nos na Vanderbilt univerzitetu Medicinskog centra u Nešvilu.

Dodatne studije su svakako neophodne, pre nego što bi stručnjaci mogli sa sigurnošću da kažu kakav je efekat uzimanja probiotika u lečenju alergijske kijavice, kaže dr Tarner.

Probiotici su bakterije koje imaju pozitivan efekat na opšte zdravlje. Nalaze se u određenim namirnicama, kao što je jogurt sa živim kulturama, kefir, kao i u suplementima. Probiotici menjaju balans između dobrih i loših bakterija u crevima tako što zaustavljaju burnu reakciju imunog sistema na polen i druge alergene. To bi, prema rečima istraživača, moglo da bude najprostije objašnjenje veze između probiotika i alergija. Mada, kaže dr Tarner, trebalo bi da se istraži i razume još detalja o efektima dobrih bakterija na imunitet.

Sezonske alergije pogađaju oko četvrtinu američke populacije, podaci su Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju. I evropske statistike su slične: čak 12 do 15 odsto populacije pati od alergijske kijavice.

Alergijski simptomi poput kijanja, svraba i crvenila nosa i suzenja očiju, obično se leče kombinacijom medikamenata, uključujući antihistaminike, dekongestante i nazalne steroide.

U novoj studiji, objavljenoj u aprilu u časopisu Internacionalnog foruma za alergiju i rinologiju, istraživači su pregledali podatke 23 randomizovane probe i pratili više od 1.900 učesnika.

Otkrili su da većina studija (17 od 23) pokazuje da su osobe koje pate od sezonskih alergija, a tokom istraživanja su pile probiotike ili jele hranu koja sadrži probiotike, pokazale značajna poboljšanja u smislu smanjenja i olakšanja tegoba alergije, kao i u opštem kvalitetu života, u poređenju sa pacijentima koji su uzimali placebo. Samo šest od 23 studije pokazalo je da probiotici nemaju pozitivan efekat na alergičare.

Nedoumice oko delovanja probiotika na alergije potiču zbog toga što su se u studijama koristile različite vrste probiotskih kultura, različite doze i probiotske formulacije. Zbog toga je, kaže dr Džastin Tarner, teško utvrditi pravi uticaj probiotika, ali i odrediti jasnu preporuku o njihovoj upotrebi, dozi, vremenu trajanja terapije...

- I, ako se dokaže da probiotici imaju pozitivan efekat u tretmanu alergija, teško da će oni moći da zamene standardnu terapiju ove bolesti - tvrdi dr Tarner.

Neka ranija istraživanja su, takođe, ukazivala na uticaj probiotika na nastanak alergija. Naučnici su utvrdili da bebe koje su u prenatalnom periodu i odmah po rođenju bile izložene dejstvu probiotika imaju niži rizik za nastanak alergija. To, s druge strane, nije slučaj sa smanjenjem rizika od astme.

Bebe čije majke koriste probiotike tokom trudnoće i koje ranije dobijaju suplemente takozvanih dobrih bakterija imaju manji rizik od alergija u odnosu na drugu decu, zaključak je brojnih studija sprovedenih u prošlosti.

Doktor Erik Forno, jedan od lekara pitsburške Dečje bolnice, rekao je da lekari uglavnom ne preporučuju probiotike trudnicama i deci ranog uzrasta.

- Naša istraživanja pokazala su da probiotici deluju protiv alergija, ali moramo još da učimo o njima da bismo mogli da preporučimo javnosti njihovu upotrebu - kazao je dr Forno.

Tim istraživača analizirao je rezultate 25 ogleda prilikom kojih su, tokom trudnoće ili u prvoj godini života deteta, učesnici eksperimenta dobijali suplemente svakog dana, i to u periodu od nekoliko meseci do godinu dana.

Rezultati su pokazali da su bebe koje su primale suplemente u prenatalnom periodu, ili odmah po rođenju imale 12 odsto niži rizik od nastanka alergija u odnosu na decu iz grupe koja nije bila izložena dejstvu suplemenata. Ipak, deca koja su primala suplemente samo nakon rođenja nisu imala smanjen rizik od alergija.

U svakom slučaju, probiotici se smatraju bezbednim i do sada nisu pronađeni negativni efekti ovih mikroorganizama, ali naučnici još istražuju koji su mikrobi najkorisniji i u kojoj meri.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar