Hrvati FIBA-i: Nije nam jasno, recite konkretno!

Hrvatski savez posle sastanka sa klubovima zatražio da FIBA pojasni situaciju oko (ne)priznavanja ABA lige, odnosno kako je moguće rešiti problem.

Košarka 10.06.2015 | 21:40
Hrvati FIBA-i: Nije nam jasno, recite konkretno!

Dok iz Košarkaškog saveza Srbije apeluju da klubovi "pod hitno" odustanu od takmičenja u ABA ligi, ne bi li se FIBA umilostivila i sklonila prst sa dugmeta na kome piše "eliminacija reprezentacije sa Eurobasketa 2015", Hrvati su problemu pristupili sa mnogo više takta i mudrosti.

Iako se, valjda, nalaze u podjednakom "cajtnotu" kao i mi - pa i većem, s obzirom na to da su organizatori jedne grupe EP - naši zapadni susedi uzdržali su se od bilo kakvih drastičnih poteza i umesto toga "stali na loptu".

HKS je u utorak popodne zatražio od FIBA pismeno objašnjenje šta je konkretno potrebno učiniti da bi se ispunili uslovi za ponovno priznavanje regionalne lige.

Takođe, Svetskoj košarkaškoj asocijaciji postavljeno je pitanje šta će se u slučaju povlačenja iz ABA lige dogoditi sa Cedevitom?

Zagrebački klub je na terenu izborio plasman u Evroligu (koju ne kontroliše FIBA), ali kao ni Crvena zvezda Telekom, neće moći da se takmiči u njoj ako sledeće sezone ne bude nastupala i u takmičenju iz koga je ostvarila plasman, a to je ABA liga.

To je potvrđeno u pismu koje je klubovima ABA lige poslao direktor takmičenja "Euroleague Basketball" Dijego Gijen.

HKS zatražio je od FIBA hitan sastanak kako bi se otklonile sve nedoumice, dok je FIBA istog dana poslala cirkularno pismo svim nacionalnim Savezima u regionu, u kome im nalaže da pre 18. juna i sednice Izvršnog komiteta FIBA reše pitanje (ne)učešća klubova u ABA ligi u skladu sa Statutom FIBA.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DEX

10.06.2015 11:49

CEPAJ BODI BOND, CEPAJ BODI BOND, CEPAJ BODI BOND!BODIROGA CAR!

ODGOVORITE