Zbog "satanizma" bi da sele Teslinu urnu

Na dnevnom redu beogradske Skupštine bila je odluka o podizanju spomenika Nikoli Tesli, ali bez stare priče o preseljenju urne velikog srpskog naučnika nije moglo.

Srbija 08.06.2015 | 18:05
Zbog "satanizma" bi da sele Teslinu urnu

Kao jedan od razloga za premeštanje urne navedeni su "satanistički obredi koji se održavaju u Muzeju Nikole Tesle", a na to je za govornicom ukazao predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

"U pitanju je inicijativa patrijarha zbog satanističkih obreda u tom muzeju, ako me već terate da kažem istinu...", rekao je Nikodijević.

"Isprovocirani" predsednik gradske skupštine tvrdi da je opozicija raspravu odvela u pogrešnom smeru. Ipak, posle nepromišljeno izgovorenih reči, Nikodijević se pravda.

"Za govornicom možete da upotrebite i grublje reči, da u afektu kažete bilo šta. Sada, kada biram reči, kažem da to nije u skaldu sa duhovnošću, tradicijom i pravilima koje nalaže hrišćanstvo", kaže Nikodijević.

Da li su predstavnici SPC na sastanku s gradskim vlastima, insistirajući na preseljenju Tesline urne, svoju inicijativu, između ostalog, obrazložili satanističkim obredima?

"Da li je to satanizam ili ne? Ja se ne razumem, nisam vernik, nisam stručnjak za religiju. Oni kažu da nije u skladu s tim. Možda je satinizam grub način za reći, ali oni kažu da se to koristi na nedostojan način", kaže Nikodijević i navodi da su mu to rekli "predstavnici SPC".

Pročitajte još: Naučnici: Ostavite Teslu na miru!

Nadležni u Muzeju Nikola Tesla bili su šokirani posle ovih izjava.

"Ovde postoji služba koja 24 časa obezbeđuje muzej. Muzej funkcioniše na dostojanstven način. Kao i svi ostali eksponati, urna se čuva i dostojanstveno tretira, po najvišim standardima", kaže direktor muzeja Branimir Jovanović.

Nikola Tesla će dobiti spomenik na platou ispred Hrama Svetog Save. U gradskoj vlasti negiraju da takva odluka predstavlja pokušaj da se na mala vrata urna velikog srpskog naučnika preseli baš tamo.

"Nikakvi tajni prolazi unutar spomenika, nikakva kutija u koju ide urna ne postoje. Na čelu odbora za podizanje spomenika je patrijarh. Ne možete njega da optužite da vara odbornike", kaže Nikodijević.

U Muzeju ponavljaju da o inicijativi za premeštanje posmrtnih ostataka treba ozbiljno razmišljati i razgovarati dok se ne postigne konsenzus na nacionalnom nivou.

"Po mom mišljenju, nacionalni interes je da nema ovakvih senzacionalnih priča. Nema smisla, loše se odužujemo Tesli", kaže Jovanović.

Rad komisije koja treba da odluči gde će biti mesto Tesline urne nije oročen. U njenom sastavu su, podsećamo, članovi Skupštine grada, SPC i SANU.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pomozi nam Boze

09.06.2015 00:40

Ovo je nocna mora dusi genija. Nikola Tesla je otisao sa ovih terena kada je imao 18 godina. Njegov Duh ima moc! Nemojte,posmrtno,da se sprdate sa porijeklom Teslinim, sjetite se da je on bio ponosan sa svoje srpsko porijeklo. Ponizno umoljavam srpsku ( elitu...lol...) da samo ovaj put odglume kao da imaju pameti i dostojanstva,jer ovaj genije ne zasluzuje da bude maltretriran nasim glupostima i to posmrtno....

ODGOVORITE