Medlin i Vesli zgrću milijarde na Kosovu!

Bivši američki zvaničnici zgrnuli su od 1999. godine milijarde evra poslujući na Kosovu u oblasti infrastrukture, rudnih bogatstava, osiguravajućih društava, ali i energetike.

Region 08.06.2015 | 15:45
Medlin i Vesli zgrću milijarde na Kosovu!

Penzionisani general i glavnokomandujući NATO snaga iz perioda rata na Kosovu Vesli Klark, bivši državni sekretar SAD Medlin Olbrajt i bivši zamjenik šefa Unmikove administracije Džon Kavej, nisu ni poslije rata „otišli“ sa Kosova, piše „Sputniknjuz“.

Marketinška kuća bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, kojom rukovodi Alister Kembel, zadužena je za “promociju Kosova”, a ista kompanija rukovodi i većinom osiguravajućih društava na Kosovu.

Prema podacima koje je teško potvrditi, kroz direktna ili indirektna ulaganja u ove oblasti, oni su zajedno zaradili milijarde dolara. Od svih američkih zvaničnika na Kosovu „najotvorenije“ posluje Vesli Klark, koji preko svoje firme „Enviditi“ iz Kanade na Kosovu drži u rukama gotovo sve što ima veze sa energetikom i želi da dobije pravo za neograničeno istraživanje zaliha lignita, ali i pravljenje sintetičkog goriva od uglja.

Ganup Tači, brat šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija, sa kapitalom Medlin Olbrajt pod kapom tursko-američkog konzorcijuma ulaže u infrastrukturu, a najviše u izgradnju puteva.

Ovaj konzorcijum na čijem čelu je bivši zamjenik šefa Unmika na Kosovu Amerikanac Džon Kavej, obrće sredstva i u energetici, odnosno, prodaji struje. Osim toga, angažovani su na izgradnji autoputa od granice sa Albanijom do Merdara, čija gradnja je gotovo pri kraju. Kavej posluje i sa još jednim od Tačijevih, preko firme „Odeteljon“, čija je glavna djelatnost trgovina građevinskim materijalom. Drugim riječima, ova firma snabdijeva sve firme koje grade puteve ili zgrade, odnosno, naselja po Kosovu.

Firma „Building Iliri“ bavi se izgradnjom stambenih kompleksa širom Kosova, partner joj je američko-turska kompanija „Bečtel-Enka“, koja takođe ima veze sa Medlin Olbrajt. Kompanija Idriza Tačija „Geo minerali“, koja se bavi ekstrakcijom minerala, usko je povezana sa firmom Vesli Klarka, a jedna od djelatnosti kojima se bavi je i izvoz starog gvožđa, mahom za Italiju, što je jedan od najunosnijih poslova na Kosovu.

Izvor: Alo.rs

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

frki

08.06.2015 14:09

Pa zar je ovo cudo jos zivo??? Pa koje jade na sebi I planeta Zemlja nosi majko mila. Stara ... jos jade zadaje. Pogledajte taj lik I promislite ko upravlja nasim sudbinama I sudbinama nasih pokoljenja. STRASNOOO !

ODGOVORITE
Name

Nikola

08.06.2015 15:51

Jel' to bese ona sto se vodala sa Dodikom i Biljanom ruku pod ruku 1998 kada je rekla da je "Dodik dasak vjetra na Balkanu"!?

Name

001

08.06.2015 14:40

Svaka joj čast, dok se mi svadzjo sa svima oko sebe zbog ratne prošlosti ona zarađuje lovu.

ODGOVORITE
Name

re.001

08.06.2015 21:32

Za sta joj svaka cast ? Za sta ce joj novac? Mislis da ce ga ponijeti na onaj svijet ? Tamo putujemo bez icega...tamo nema nista !!!!!! Sve je laz I zamajavanje jadnog naroda...Nista !

Name

Domana

08.06.2015 17:04

Tezina lanca.

ODGOVORITE
Name

Sime

09.06.2015 10:33

Baba vec odavno ti je vrijeme da podjes Bogu na ispovjest, dosta si maltretirala ovaj Balkan, ajde ti mami i tati gore .... i zelim ti da sto prije sretnes gore pomenute!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

11.06.2015 04:24

Bogu!?

Name

E, moj junace

09.06.2015 16:40

Kako bi rekao moj muslimanski po-djed /nije pravi nego me digao/. Para na paru, us /ush/ na fukaru. Al' sve na isto dodje: neko ce to trositi al' najmanje doticni.

ODGOVORITE
Name

Cezar

09.06.2015 21:47

Ako sam umro u snu, to znači da sam ovu usnio.

ODGOVORITE