Kosovski dileri zarađuju miljarde evra

Prema policijskim procjenama, kosovska narko mafija "obrne" desetak milijardi evra godišnje, a na evropsko "tržište" otpada 65 odsto kupnih količina droge.

Srbija 07.06.2015 | 11:23
Kosovski dileri zarađuju miljarde evra

Na listi kriminalnih aktivnosti na Kosmetu prednjače lica koja se bave prodajom narkotika, a predvode ih bivše vođe takozvane OVK, čije se bogatstvo mjeri stotinama miliona evra.

Policiju zabrinjava enorman porast zavisnika mlađih kategorija, uzrasta od 14 do 18 godina, koje preprodavci droga u uslovima niske zaposlenosti "lako zavode" - 20.000 lica ima status "zavisnika".

Uz Prištinu i Uroševac, distributivni centri postali su Đakovica i Dečani, za koje se sve učestalije i u policijskim izvještajima koristi termin "zabranjen grad".

Naime, umjesto policije, kontrolu teritorija ova dva grada vrše kriminalni klanovi pod kontrolom bivših vođa takozvane OVK, predvođeni klanom Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta.

Klan Haradinaj preuzima kontrolu i regiona Peć, koji je bio pod kontrolom klana Nasera Keljmendija.

Policijski izvještaji potvrđuju da broj zavisnika i švercera droge u Metohijskoj kotlini iz dana u dan raste i da ta bolest prijeti da ugrozi šire područje Kosova i Balkana.

Tokom prošle godine na Kosmetu je zaplijenjeno više stotina kilograma različitih opojnih sredstava, a najviše na području Đakovice - dvadeset kilograma heroina, 300 kilograma marihuane i oko tonu drugih opojnih sredstava.

U istom periodu, samo u Đakovici uhapšena su 282 lica različite životne dobi, uključujući i desetak maloljetnika. Najmlađi zavisnik ima 12 godina, a najstariji 54.

Putevi kojima se prebacuje heroin u zapadnu Evropu iz Avganistana preko Turske, Bugarske i Makedonije vode do Uroševca, glavne destinacije. Jedan tranzitni put od Uroševca vodi preko Prizrena, Đakovice i Peći do Rožaja, a potom do Sarajeva.

Ovaj "tranzitni put" ukršta se sa "tranzitnim pravcem" kojim se preko primorskih gradova u Albaniji i Ulcinja u Crnoj Gori snabdijeva tržište u Italiji.

Tranzitni put ili "zelena transverzala" od Uroševca preko Prištine vodi do južne Mitrovice i dalje preko Novog Pazara ponovo do Sarajeva.

Posljednjih godina tranzit droge putevima sa Kosmeta preko centralne Srbije - opada, izuzev na pravcu Uroševac - Gnjilane - Bujanovac....

Policijski izvori ističu da je Uroševac postao distributnivni centar zbog prisustva NATO trupa i blizine američke baze "Bondstil".Neki izvori tvrde da se dopremanje i distribucija droge vrši uz znanje američkih vojnika.

Do prevlasti narko bosova iz Đakovice nad klanovima iz Peći i Prištine došlo je prije tri godine, poslije otvaranja granica Albanije i Kosova i hapšenja narko bosa iz Peći Nasera Keljmendija.

U policiji tvrde da je klan Keljmendi držao pod kontrolom cijelu teritoriju Kosova, a danas vodeću ulogu ima klan Haradinaj, koji blisko sarađuje sa bosovima mafije iz Crne Gore.

Procjenjuje se da kosovska narko-mafija godišnje "obrne" nekoliko milijardi evra, a na evropsko "tržište" otpada 65 odsto ukupnih količina droge.

U izvorima bliskim međunarodnim policajcima procurile su informacije da je nedavni upad terorista u Kumanovu organizovala grupa bliska Ramušu i Dautu Haradinaju.

Ramuševi /ubijeni/ tjelohranitelji trebali su da dobiju milion evra od oko pet miliona, za koliko je Haradinaj ugovorio preuzimanje kontrolnog punkta "švercera droge u Kumanovu".

Međunarodni i posebno srpski policijski izvori nedavni upad terorista u Kumanovo sve više povezuju sa pokušajem klana Haradinaj da destabilizacijom regiona, uz preuzimanje kontrole puteva droge, obezbijedi prostor za odgađanje odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine nad Srbima.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Iskren

07.06.2015 10:10

Albanci su vlasnici Balkana

ODGOVORITE
Name

Ccc

07.06.2015 10:12

Vlasnici su i nekretnina po Svajcarskoj i Njemackoj

ODGOVORITE
Name

Crni

08.06.2015 03:47

Ko da država nema kakve koristi od toga????? Država je ta koja dopusti to da se razvija sve je već odavno viđeno.

ODGOVORITE