Tiho poskupljenje goriva na pumpama

Iako smo nedavno bili svjedoci nešto manjih cijena goriva u BiH, u odnosu na raniji period, taj trend se očekivano nije mnogo zadržao, pa smo ponovo svjedoci novih poskupljenja goriva na pumpama u BiH. Cijene su se lagano počele vraćati prema onima na koje smo bili naviknuti tokom posljednjih nekoliko godina.

Bosna i Hercegovina 06.06.2015 | 21:40
Tiho poskupljenje goriva na pumpama

Talas gotovo neprimjetnih poskupljenja, u iznosu od po nekoliko feninga, skoro svake sedmice zapljuskuje benzinske pumpe u BiH, tako da je, cijena goriva premašila dvije marke na velikom broju prodajnih mjesta u Republici Srpskoj.

Svega nekoliko mjeseci ranije litar dizela, mogao se kupiti za 1,70, a danas ste morali da izdvojite između 1,94 i i 2,09 feninga za litar ovog energenta.

Cijena je porasla i za sve vrste benzina, tako da sada koštaju od 1,94, do čak 2,15.

Dakle, oni koji su zimus do "čepa" punili rezervoar kapaciteta 55 litara, plaćali su oko 93 marke, a sada ista količina, u najboljem slučaju, košta oko 107 KM.

Iz Privredne komore Republike Srpske, potvrdili su da je u gotovo svakoj sedmici iza nas dolazilo do blagog povećanja cijena goriva.

Kada je riječ o FBiH, cijene ne benzinskim pumpama već odavno premašile su dvije marke po litru goriva. Trenutno dizel i benzin koštaju oko 2,10 KM, što zavisi od prodajnog mjesta, potvrdili su za BN TV iz Federalnog ministarstva trgovine.

A da je ovo poskupljenje po principu efekta kuvane zabe, kako bi se postepeno malo po malo, podigle cijene, da bismo se lakše navikli, pokazuju potrošači koji nisu ni primjetili rast na cjenovnicima benzinskih pumpi.

Već odavno traju neupčetljiva poskupljanja goriva i nanose glavobolju potrošačima. Ipak, ako nam je za utjehu, kada je u pitanju sedmica ispred nas, oscilacije ne bi trebalo da se dogode, uvjeravaju distributeri, kažu u Privrednoj komori Srpske.

I dok neko očigledno zbraja profit na osnovu blagog i na oko neprimjetnog povećanja cijene goriva, vlasnici vozila u BiH na udaru su sve veće krize. Tome ide u prilog i primjer da su građani sve više prinuđeni da sipaju gorivo za 5 ili 8 maraka.

Primjetno je i to da se na benzinskim pumpama gotovo i ne može vidjeti veća kolona vozila.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

sasa

06.06.2015 20:41

Ovo je strasno sta rade, trebalo bi biti mnogo jeftinije. Uzas kakvi lopovi a sami smo krivi. U svijetu pada u nas raste cijena.

ODGOVORITE
Name

Saša

06.06.2015 21:30

"Tome ide u prilog i primjer da su građani sve više prinuđeni da sipaju gorivo za 5 ili 8 maraka."Ako vas firma pošalje na službeni put i ako koristite svoj automobil, morate sipati goriva tačno za iznos koji je predviđen u putnom nalogu i donijeti fiskalni račun, inače nećete dobiti putne troškove ili će vam isti, ako ste ih već dobili, biti oduzeti od sljedeće plate. Tako da se niko ne čudi ako neko sipa gorivo i za 5 KM i za manje, mada,ponekad, postoje i drugi razlozi.

ODGOVORITE
Name

Sasa

07.06.2015 05:22

Dabogda im za lijeka trebalo.

ODGOVORITE
Name

Goran

07.06.2015 05:28

NiJE VELIKA CIJENA JOS DA SIPAJU PUNU LITRU TU NAS POKRADOSE A NAROCITO NESKOVIC KOD NJEGA JE OCIGLEDNO DRZAVA GLEDA ON VARA JADNI NAROD DIZITE INSPEKCIJE NEKO MORA STATI TOME U KRAJ

ODGOVORITE
Name

Miki

07.06.2015 05:41

NIJE TACNO KOD NESKOVICA JE 190 ALI NIJE BAS PUNA LITRA

ODGOVORITE
Name

Realno

07.06.2015 09:11

Tiho oni nama krv piju na slamku !

ODGOVORITE
Name

dr

07.06.2015 09:33

Vece gluposti odavno nisam čuo:"Svako mora da vozi"!!!A zasto svako mora da vozi pitam ja vas???Po meni gorivo nije skupo..pogledajte guzve na cestama kod nas.Pa ne idu ta auta na vjetar!Nemojte samo reći onu glupu rečenicu:"Naš je narod navikao voziti"!A zasto nas narod nije navikao voziti nova auta,ici na more npr u Tursku..Grčku ili nositi Breitling na ruci.Nema para za to!A čim vozi i toči gorivo za to ima novca i tu je sva filozofija.Pa ako je skupo gorivo kako vozite gospodo??Mozda vozite na solarnu energiju..vjetar..?GORIVO JESTE SKUPO ALI NIJE TOLIKO KOLIKO NAROD KUKA..Pozz

ODGOVORITE
Name

007

07.06.2015 09:53

Sve više vozila na ulicama,sve više kladionica po prolazima,a sve više kukamo.

ODGOVORITE