Ovo je 10 fudbalskih svetaca! A evo i zašto...

Ovih 10 fudbalera nikada u svojoj karijeri nisu dobili crveni karton. Jedan od njih čak ni žuti!

Fudbal 07.06.2015 | 20:40
Ovo je 10 fudbalskih svetaca! A evo i zašto...

Za rubriku "Verovali ili ne"!

Upoznajte legende svetskog fudbala koji u svojim bogatim karijerama nikada nisu isključeni!

GARI LINEKER

Drugi najbolji strelac engleske reprezentacije svih vremena, Gari Lineker, bio je istovremeno i tigar i maca na terenu. Odigrao je 466 utakmica u svojoj karijeri (izmađu ostalog u dresovima Totenhema, Evertona, Barselone), teroririsao mnoge golmane, ali nikada nije naljutio nijednog sudiju. Gari Lineker NIKADA nije dobio crveni, ali ni žuti karton!!!

Prvi svetac među svecima!

HAVIJER ZANETI

Kada neko tokom karijere dobije nadimak "Traktor" za pretpostaviti je da je prava radilica na terenu, ali ne baš nežan. Međutim, Argentinac Havijer Zaneti pobio je sva uvrežena mišljenja o takvim tipovima igrača, pokazao je kako se može voditi fudbalska bitka ali po "viteškim principima". Nedavno je otišao u fudbalsku penziju. Ostaće upamćen podatak da za 856 utakmica u milanskom Interu nikada nije dobio crveni karton. Pokazana su mu SAMO DVA žuta kartona!

FILIP LAM

Kada igrate u odbrani prinuđeni ste, ponekad, da se poslužite i nedozvoljenim sredstvima. Fudbalska igra poznavala je razne "cepače", "kostolomce", "mesare". Ali, ima i odbrambenih fudbalera koji em što znaju da igraju fudbal, em znaju i kako da zaustave protivnika bez upotrebe "sile" ili bez "prekomerne upotrebe sile", bolje reći. Fudbaler minhenskog Bajerna Filip Lam za 14 godina u Bajernu i odigrane 503 utakmice nikada nije dobio crveni karton.

RAUL GONZALES

Rođeni golgeter Raul Gonzales obeležio je jednu eru u španskom fudbalu, posebno svog Real Madrida. Za 16 godina odigrao je 550 utakmica u Real Madridu, potom je dve godine bio u nemačkom Šalkeu, bio je akter raznih derbija, "El Klasika", mečeva Lige šampiona, finala raznih takmičenja koji su sami po sebi puni tenzija, ali on nikada nije prešao granicu, nikada nije "pukao". Nikada nije isključen sa utakmice i poslat ranije u svlačionicu.

MARKO VAN BASTEN

Tukli su ga kad i gde su stigli, a on im je uzvraćao golovima, "slao" ih po bureke i peciva... Ipak, od toliko udaraca Marko van Basten morao je da završi karijeru prerano, u 28. godini. Ipak, za sve vreme igranja za klubove (Ajaks i MIlan) i za reprezentaciju Holandije, nije sebi dozvolio da toliko izgubi živce zbog nemoći protivnika da ga zaustavi na sportski način. Između ostalog, zato i jeste fudbalska legenda.

MIHAEL LAUDRUP

Još jedan gospodin u kopačkama iz 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Danac, Mihael Laudrup, bio je, poput Holanđanina Van Bastena strah i trepet za protivničke odbrane. I njega su zaustavljali kako su znali i umeli po principu - "lopta može da prođe, on ne!". Igrao je Brondbi, Lacio, Juventus, Barselonu, pa Real Madrid, pri kraju karijere za Ajaks. Posebno je interesantno što je igrao u ligama kakva su italijanska i španska u kojima odbrambeni fudbaleri znaju da igraju prljavo. Ali, ni on nikada nije igubio nerve i nikada nije dobio crveni karton.

RAJAN GIGS

Legenda Mančester junajteda i britanskog fudbala, Velšanin, gospodin Rajan Gigs. Odigrao je bezbroj teških, tvrdih utakmica u Premijer ligi, Ligi šampiona, za 24 godine upisao je 672 nastupa za Mančester junajted i nikada nije bio isključen. Doduše, dobio je jednom crveni karton, ali igrajući za reprezentaciju Velsa (septembra 2001. godine - dobio je drugi žuti karton u 86. minutu utakmice protiv Norveške).

PATRIS EVRA

Francuz i dalje igra i to na vrhunskom nivou. Igra trenutno u Juventusu, a prethodno je devet godina nosio dres Mančester junajteda. Pre toga, bio je član Monaka i Nice. Do sada je odigrao 437 utakmica (u klupskoj karijeri), a tome treba dodati i sedamdesetak utakmica u dresu reprezentacije Francuske. Poput Filipa Lama, dakle defanzivca po vokaciji, ni Patris Evra do sada nikada nije isključen!

DEMJAN DAF

Engleski fudbal je čvrst, pun kontakata, ponekad nemilosrdnih, ali najčešće u granicama fer-pleja. Naravno, ima i startova "za zatvor", grubih nasrtaja. Utakmice u Premijer ligi pune su uzbuđenja, duela i normalno je da ponekad neko izgubi živce. Ali, to nije važilo za Demjana Dafa. Za 18 godina igranja u raznim premijerligaškim klubovima - Čelsi, Blekburn, Njukasl, Fulam - (od čega je 14 godina proveo u klubovima koji su se uglavnom borili za opstanak), nikada sebi nije dozvolio da pređe granicu normalnog starta. Fudbaleri slični njegovim karakteristikama i poziciji obično "gomilaju" kartone, ali Daf ne. Ni on nikada nije isključen.

DŽON BARNS

Ovu listu smo otvorili engleskim fudbalerom i zaključujemo je još jednim engleskim napadačem - Džonom Barnsom. Bivši fudbaler Liverpula i engleski reprezentativac, odigrao je 201 meč u Premijer ligi, odnosno 16.407 minuta - ni on nikada nije poslat ranije na tuširanje.

Komentari / 0

Ostavite komentar