U Federaciji BiH na pomolu pravni haos?

Ukoliko Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvoji uredbu da se imenovanja i razrješenja članova nadzornih odbora u javnim preduzećima izuzmu od resornih ministarstava onda je jasno da je riječ o drastičnom kršenju ustava i zakona BiH, koje će za posljedicu imati uvođenje pravnog haosa, rekao je federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić /DF/.

Bosna i Hercegovina 04.06.2015 | 11:58
U Federaciji BiH na pomolu pravni haos?

"Ovakav postupak predstavljao bi praktično ekonomski državni udar na FBiH", naglasio je Remetić na konferenciji za novinare.

Remetić je rekao da DF neće učestvovati u kršenju zakona i isporuci javnih preduzeća u ruke dvije stranačke centrale /HDZ i SDA/.

On je istakao da se na ovaj način ruši njemačko-britanska inicijativa o podršci BiH, za šta isključiva odgovornost pripada stranačkim čelnicima koji pokušavaju izigrati principe pravne države, vladavine zakona i legaliteta.

"Naši ministri će nastaviti da štite zakone i zakonitosti u radu svojih ministarstva, a ministar energije, rudarstva i industrije /DF/ dobiće eksplicitan nalog da svim pravnim sredstvima anulira izmijenjenu uredbu", rekao je Remetić.

Remetić je dodao da će Predsjedništvo DF-a danas održati sjednicu, sa početkom u 16.00 časova, na kojoj će donijeti odluku o daljim koracima, pri čemu nije isključeno ni formiranje novih većina na drugim nivoima vlasti.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

04.06.2015 10:09

Pa otkud ovo,pa sinoc Bakircic kaze da je sve OK I slijedi blagostanje!!!

ODGOVORITE
Name

slo

04.06.2015 11:30

Malo bakira i covu kod nas u portoroz na jahtu dodikovu,posle orgijanja verovatno ce biti malo meksi za dogovor da bolje narod zivi.....

Name

bb

04.06.2015 10:18

Mnogo sam se nasekirao.

ODGOVORITE
Name

BLuka

04.06.2015 10:21

Federacija treba da se federalizuje ali sa dva kantona bošnjački i hrvatski , što bi u prevodu značilo stvaranje trećeg entiteta bez raspakivanja Dejtona, pa nek vlada svako svojom teritorijom to bi stvorilo zdravu konkurenciju i odgovornost. A ove centralne kvazi državne institucije svesti na neophodne i to sa ulogom krovnog servisa gdje se ukaže potreba i da saglasnost entiteta , ugledajte se na Švicarsku i još mnoge zemlje koje ovako funkcionišu.

ODGOVORITE
Name

ko

04.06.2015 10:41

A jel može i RS na kantone ?

Name

RE BLuka

04.06.2015 11:43

Isto tako i RS se treba podijeliti na kantone,podrinjski,posavski,zapadno bosanski,hercegovački.

Name

Dosta je, nije li!

04.06.2015 10:23

Imenovanje direktora/izvršnih direktora javnih preduzeća ne može ni biti u nadležnosti ministarstava. Direktore bira ad-hok komisija za izbor i imenovanje a suštinski ih mora birati javni konkurs sa decidno naznačenim kriterijumima po kojima se izabire najbolji kandidat. Situacija je takva da kriterijumi uopšte ne postoje. Na te pozicije ministri postavljaju svoje koke, rodjake, ili pajtaše iz organizovane kriminalne grupe. Teško prekoračenje ovlaštenja je ono što ministri rade jer oni postavljaju direktore po svojoj volji a ti direktori nisu zaduženi ni za šta drugo nego da pljačkaju ta preduzeća u svoju korist kao i korist ministra odnosno grupe bagrova koji su u tom kolu. Na taj način su već sva javna preduzeća uništena.

ODGOVORITE
Name

SA

04.06.2015 11:29

KOMSICU SMJENJUJ ENSADA KARICA UKRADE ZVIZDU NEBESKU NA TRASI SVILAJ ODZAK JE LEGALIZOVAO KRIMINAL EURO ASFALTA I STRABAGA JER UOPSTE AUTO CESTA NIJE URADJENA PO PROJEKTU JER JE RADJENA KRADENIM SLJUNKOM IZ BOSNE NA VISINE I PO 10 METARA NASIPA STO JE NEMOGUCE STABILIZOVATI ALI HAMED RAMIC PRIJETI I PODMICUJE NADZOR DA TO PRIMI TAMO JE KRIMINAL U DESETINAMA MILIONA KOJI POKUSAVAJU DA ZATASKAJU PAKOMSICU PROBAJ TO DA OBJELODANIS BICES HEROJ JER U CESTAMA JE HAOS

ODGOVORITE
Name

Šta ba!

04.06.2015 11:51

Ja živim u FBiH i ovdje je haos vec dugi niz godina, neko vas laže da je tek na pomolu!

ODGOVORITE