Nijemci prvi primijenili novi metod porođaja

Erik Maksimilijan je na svet došao na nesvakidašnji način – mama Oksana Kajzer lično ga je, uz minimalnu pomoć lekara, izvukla rukama iz svog stomaka. To se zove „carski rez uz maminu pomoć“.

Zdravlje 04.06.2015 | 08:21
Nijemci prvi primijenili novi metod porođaja

Reč je o novoj metodi porođaja koja je prvi put Evropi izvedena u bolnici u nemačkom gradu Bad Oajnhauzenu, piše nemački Bild.

Mama Oksana (30) je nežno rukama uhvatila bebu, a zatim je povukla pod budnim okom lekara koji je malim rezom otvorio njen stomak.

Nova metoda porođaja zove se „carski rez uz maminu pomoć“. Procedura u mnogim detaljima podseća na standardnu: majka prima lokalnu anesteziju, a u porođaj se uključuje u završnom trenutku kad je beba spremna da izađe iz stomaka.


Doktor Manfred Šmit izjavio je da je najveći problem ovog porođaja bilo da mama bude potpuno sigurna i da prilikom porođaja ne dođe do prenosa bacila u otvorenu ranu.

No, porođaj Oksane Kajzer je obavljen bez komplikacija.

„Za mene je ovo uobičajen porođaj, bila sam srećna u tom trenutku“, izjavila je iskusna mama.

Naime, Oksani Kajzer je ovo peti porođaj. Prvu bebu rodila je carskim rezom, a naredna tri porođaja bila su prirodnim putem.

Izvor: RTS

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nina

05.06.2015 09:05

Čuj,rodila prirodno,ovo je carski-razrežeš MALO stomak i izvadiš bebu...Koja glupost,sad će naše selebriti potrčati tako rađati.A za njima i naše lokalne gospoje koje drže do sebe.

ODGOVORITE
Name

juventus ventus

05.06.2015 22:18

u moje vrijeme pod prirodnim porodjajem podrazumijevalo se radjanje bez anestezije i rezova, a bebe nisu izlazile na stomak, hahaha.Jos malo pa ce nam rode donositi djecu i to ce se zvati prirodnim putem.

ODGOVORITE
Name

Nikola

07.06.2015 18:56

hahah jos nam i to hvali dovoljno je prirodnim putem bez reza

Name

mala

09.06.2015 11:36

Nidžo, ne kaže se hvali, nego fali ili nedostaje. A hvali znači pohvaljivati nešto ili nekoga. Tako čujem, hrdja. Rdja, brate.

Name

чуј ово

07.06.2015 18:55

Природним путем?Свашта.

ODGOVORITE
Name

Bakterije

09.06.2015 16:37

Na bosanskom to su bacili, bakcili. Za one odrasle u inostranstvu. Meni sve lici, rodjeni moj, na fuj. Rez na stomaku je veci od mojeg poslije operacije tumora. I daj ti budi rudar!

ODGOVORITE