Platini će zamijeniti Blatera?!

Ostavka Sepa Blatera pokrenula je spekulacije ko bi mogao da ga nasledi na čelu FIFA, a favorit je prvi čovek UEFA Mišel Platini.

Fudbal 04.06.2015 | 10:00
Platini će zamijeniti Blatera?!

Iako se on nije kandidovao na nedavnim izborima, Platini je još pre nekoliko godina izdvojen čak od strane Blatera kao njegov naslednik.

S obzirom da je prošle sedmice Platini bio najglasniji kritičar Blatera, od koga je zatevao ostavku nakon hapšenja zvaničnika FIFA zbog korupcije, fudbalska javnost, pre svega u Evropi, očekuje da upravo on istupi po povlačenju njegovog mentora.

Samo četiri dana nakon što je ubedljivo dobio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, Balter je podneo ostavku jer nema potpunu podršku, istakavši da je vreme za promene.

Platini je kratko prokomentarisao ovu odluku kao "tešku, hrabru, ali ispravnu odluku", nakon čega ga je prestižna britanska kladionica Viljem Hil istakla kao favorita za novog predsednika FIFA.

Ukoliko uložite pet funti na to, zaradićete samo jednu, odnosno dobićete šest.

S obzirom da se za izbor novog predsednika mora opet sazvati Kongres, očekuje se da se to dogodi najranije u decembru, ali bi moglo da potraje do marta sledeće godine.

Na nedavnim izborima jedini protivkandidat Blateru bio je jordanski princ Ali bin al-Husein, jer su se prethodno u njegovu korist povukli Portugalac Luiš Figo i Holanđanin Mihael van Prag.

Nakon povlačenja Blatera, pojavilo se još nekoliko potencijalnih imena, među prvima se javio počasni potpredsednik FIFA Čung-mong Jun iz Južne Koreje, dok drugi izdvajaju Britanca Dejvida Gila, te Amerikanca Sunila Gulatija.

U svakom slučaju, novog predsednika očekuje težak zadatak, da povrati poverenje u FIFA, iskoreni korupciju, te definitivno reši status Rusije i Katara, kao domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine.

Platini, iako je bio veliki kritičar Blatera, 2010. je glasao za izbor Katara za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar