Špigl: Greška što Putin nije pozvan na G7

Većina učesnika jedne onlajn ankete političkog magazina "Špigl", njih skoro 79 odsto, smatra da je greška što ruski predsjednik Vladimir Putin nije pozvan na samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) koji se ovog vikenda održava u bavarskom dvorcu Elmau, nadomak Garmiš-Partenkirhena.

Svijet 02.06.2015 | 16:18
Špigl: Greška što Putin nije pozvan na G7

Učesnici ankete smatraju da je greška što Putin nije pozvan pošto se, kako navode, ukrajinski konflikt može riješiti samo kroz dijalog.

Nešto više od 18 odsto anketiranih smatra da je dobro zato što Putin nije pozvan na G7, jer je "njegova agresija u Ukrajini neprihvatljiva i on je svako pravo na poziv proigrao", dok malo više od dva odsto kaže da im je "baš svejedno".

Magazin "Špigl" i u komentaru "o samitu bez Putina" ocjenjuje da je velika greška što ruski šef države nije pozvan, kao što i u tekstu o neprihvatljivosti sukoba u istočnoj Ukrajini, "gdje se i dalje bori i gine" i upečatljivih opisa onih koji kritikuuju što šef Kremlja nije pozvan, ocjenjuje da je Putin, ipak, morao biti pozvan u Elmau.

Ocjenjujući da se sve te kritike o stanju u Ukrajini i poziciji onih koji imaju razumijevanja za Putina mogu izreći, a ipak ostati pri tom da je Putin morao biti pozvan, list piše da se, pri tom, ne mora, kao što to čini bivši kancelar Helmut Šmit, ukazivati na istorijsko razumijevanje za Rusiju, niti da njemačka privreda ima štete od sankcija Rusiji.

Takođe, list navodii da se ne mora ukazivati da se bez Moskve nijedan problem u svijetu ne može riješiti, već je dovoljno samo naglasiti da se Ukrajini ne može pomoći ukoliko se Putin izoluje.

I dok u Elmau šefovi država ili vlada G7 budu sami i jedinstveni u stavu o odbijanju Rusije, Putin može u Moskvi da baca pogled na zapad i da se osjeća povrijeđenim, ali mu sve to može "ojačati leđa", piše "Špigl".

"Rat se ćutnjom ne okončava. Ko bi, ako ne bi sedam najmoćnijih ljudi planete, mogao da ima mogućnost da Putina urazumi. Oni su imali šansu, oni su je protraćili", zaključuje magazin.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SSSS

02.06.2015 15:50

7G MOŽE PUTINA DA POVUČE ZA RUČNU NEKA ONI NE MISLE DA BEZ NJIH NIKO NIŠTA NE MOŽE.

ODGOVORITE
Name

Ponizavanja

02.06.2015 19:51

U socijalizmu nije bilo perfidnih igara kao na Zapadu. Sve se svodi ako slusas mozes raditi sta hoces i mi ti necemo nista. Ako ne slusas mozes biti andjeo ali s nama neces. Bolje je njemu sto nije isao.

ODGOVORITE
Name

Crni

03.06.2015 04:47

G7 odgadja se do daljnjeg a bićeš pozvan na G16 ne brini ništa nisi propustio.

ODGOVORITE
Name

Md

04.06.2015 15:26

Sastali se hitlerovi unucici nije ni mjesto za Putina tamo

ODGOVORITE