Optuženi negirali da su ubili Slavka Ćuruviju

Počelo je suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije, a optuženi su nakon čitanja optužnice negirali krivicu.

Srbija 01.06.2015 | 17:31
Optuženi negirali da su ubili Slavka Ćuruviju

Suđenje vodi sudija Snežana Jovanović, a članovi veća su Vladimir Mesarović i Dragan Milošević.

Iz sudnice 3 udaljena je Ćuruvijina kćerka Jelena, jer će biti saslušana kao svjedok u ovom postupku, dok je direktor B92 Veran Matić odlučio da ostane u sudnici, ali da ne svjedoči u ovom postupku.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbjednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu.

Marković, Radonjić i Romić kazali su da su razumjeli optužnicu i da planiraju da iznose odbranu. Oni su se kratko izjasnili o krivici, naglasivši da ne priznaju djela koja im se stavljaju na teret.

Prvooptuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije, nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, rekao je danas da ne priznaje navode optužnice koja ga tereti da je organizovao ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.
Prema njegovim riječima, optužnica je zasnovana na pretpostavkama i insinuacijama i njom se ne može doći do istine.
"Nije mi problem da priznam ovo krivično delo jer sam već osuđen na 40 godina, ako će to pomoći Srbiji, ali moram da učestvujem aktivno, jer je ova optužnica napisana da bi se dala istorijska ocena jednoj vlasti", rekao je Marković tokom detaljnog izlaganja svoje odbrane na početku suđenja za ubistvo Ćuruvije.

"Cilj je da budu osuđeni bivši funkcioneri DB. Ta teza se proteže kroz više postupaka. Želi se da se sve loše poveže sa tadašnjom vlasti i da se abolira sve loše što se dešavalo Srbiji", rekao je Marković.

On je istakao da nema dokaza da je on organizovao ubistvo Ćuruvije na način kako je to opisano u optužnici, jer stotine svjedoka nema neposredna saznanja o ubistvu, već samo lični stav o tome.

"Jedini neposredni svedok, Branka Prpa, je decidno rekla da lice koje je pucalo na Ćuruviju ne odgovara opisu Miroslava Kuraka, koji je optužen kao neposredni ubica", rekao je Marković.

On smatra da ne postoji nijedan dokaz da je, kako se to navodi u optužnici, postavio optuženog Milana Radonjića za šefa beogradskog centra DB da bi realizovao plan ubistva. Takođe je negirao da je prethodno naložio komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji da njegova jedinica izvrši to ubistvo, a da ga je Ulemek odbio...

Marković je detaljno negirao navode optužnice, objašnjavajući funkcionisanje službe i tvrdeći da se nikada nije održao sastanak između njega, Ulemeka i komandanta Franka Simatovića, kako se to navodi u optužnici.

Marković, koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zbog zločina na Ibarskoj magistrali, ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića, takođe je rekao da nikada iz zatvora nije od Ulemeka naručio ubistvo Kuraka, kako se to takođe pominje u optužnici. Postupajući tužilac Milenko Mandić prethodno je naglasio da su optuženi sa umišljajem i iz niskih pobuda ubili Ćuruviju 11. aprila 1999. godine između 16.38 i 16.55 u prolazu zgrade u Svetogorskoj ulici kod broja 35.

"Ubili su Ćuruviju zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, ali i mogućnosti da utiče na javno mnjenje", naveo je tužilac obrazlažući optužnicu.

Dodao je da su optuženi funkcionisali kao organizovana kriminalna grupa, u kojoj je svako znao svoju ulogu i zadatak.

Prema njegovim riječima, Marković je izdao usmene naloge da se Ćuruvija prati bez odluke suda, a potom i ubije po nalogu NN osobe.

Dodao je da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je udario njegovu suprugu Branku Prpu drškom pištolja u glavu i ona se onesvestila.

Nakon kratkog izjašnjavanja o krivici, Radomir Marković prvi će početi detaljno da iznosi odbranu.

Nakon izlaganja odbrane, pred sudom će početi da se izvode dokazi Tužilaštva za organizovani kriminal, koje optužene tereti za teško ubistvo, za koje im prijeti kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Među dokazima koje je predložilo tužilaštvo jeste saslušanje oko 90 svjedoka - bivših pripadnika DB-a, Zemunskog kriminalnog klana, Jedinice za specijalne operacije, političara i drugih.

Ključni svjedok tužilaštva u ovom postupku, nakon čijeg iskaza je pokrenuta zvanična istraga prošle godine u januaru, jeste nekadašnji pripadnik DB, odnosno komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu u kojoj su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa".

Sa Ćuruvijom je u vrijeme ubistva bila njegova nevjenčana supruga Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake tjelesne povrede.

U vrijeme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. godine, osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta ukinuta i sada im se ponovo sudi.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ratko

01.06.2015 16:15

Ovo je sprdnja od sudjenja jer eto im po Beogradu se seta Mile Radisic odbegli krimos iz RS.Presuda na tri godine zatvora,poternica,a on javno seta Beogradom.I sad kao Srbija vodi borbu protiv kriminala.Nema od toga nista.

ODGOVORITE